Да се почувстваме необичайно

nи обещава второто издание на Международния фестивал на портретния филм/ International Portrait Film Festival (IPFF).

IPFF приближава към своята публика със селекция от 55 интригуващи филмови портрета. Идващи от 5 континента и над 25 държави, те разнищват въпроси за живота и смъртта, за изкуството и любовта, за дълбоко-тъмното и високо-светлото на човешките страсти, за душата на уж-неодушевеното. 55 къси филма за дълга наслада – готови да накарат зрителя да се почувства необичайно!

Екипът на фестивала кани да споделят усещането всички хора, за които киното е незаменимо преживяване, а портретът – любопитна артистична призма. През всички фестивални дни зрителите ще могат да участват в непосредствени приятелски срещи помежду си. Към тях ще се присъединят и гости на IPFF  – режисьори и творци, между които и двама от членовете на международното жури – актьорът Милтос Йеролему и режисьорът Саман Хосейнпур.

На 17-ти ноември, в 19:00,  в Дом на киното в София, фестивалът ще бъде открит за втора поредна година с отличената като Филм Посвещение творба – филм с мисия със социално измерение, портрет на личности, допринасящи за положителните човешки еволюции. Тази година изборът е филмът  „Моята звездна приказка“, посветен на планетариума в град Смолян и по-важно – на хората, приели го като своя кауза, техните мечти и пътища, свързани със звездите и земята.

Възползвайки се от факта, че творческият екип на филма живее и работи на родна земя, публиката ще има вълнуващата възможност да присъства на връчването на наградата, която лично ще приеме режисьорът Андрей Христозов. 

Първият фестивален ден ще продължи с прожекция под надслов „Срещи с необятното“, представяща 9 кинотворби, завладяващи с героите си: изследователи на възможностите на човешкото тяло, пътуващи и търсещи принадлежност души, портрети на труда, осмислящ съществуването.  

На 18-ти ноември фестивалът на портретното кино продължава в Дом на киното с „Подземен клуб за филмови мечтатели“ – прожекция, посветена на смели, странни и необичайни филмови форми и подходи. Зрителите ще имат възможност да подготвят сетивата си за нея, защото непосредствено преди началото й ще бъде открита фотоизложбата „Пътища на портрета“ – провокиращаразговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните възможни бъдещи артистични метаморфози.  Публиката ще разбере част от какъв творчески експеримент е изложбата и ще бъде  поканена да се включи активно с идеи за потенциални портретни трансформации на фотоизображенията.

Фестивалният 19-ти ноември ще започне в Книжарница и галерия НБУ в ЦЕНТЪРа с дискусионна среща „Видеоесе – неформално за формата“, която ще постави темата за аудиовизуалната есеистика. В свободен разговор изкушените от посоките, в които киното може да води, ще обсъждат въпросите за (не)познаването и (не)използването на  аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен, но същевременно стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство. Денят ще прелее в прожекцията „Нюанси на тих катарзис“, включваща емоционални пътувания към високото и далечното, но и навътре – към интимни вътрешни светове.

20-ти ноември е специален празничен кино ден за всички приятели и съмишленици на IPFF. Стартът му ще бъде даден с куиз „Филми, Портрети и Филмови Портрети“, в който  всички желаещи ще могат да отговарят на въпроси за портретите в киното (и не само), търсейки и откривайки пътя към света на портрета – интригуващ и примамващ. Прожекцията на деня “Празнувайки киното и пожелавайки си смелост“, в Културен център G8, ще обедини филми за вдъхновението, паметта, надеждата – като концепции и като усещания. А празничният дух ще бъде щедро подкрепен от обявяване на наградените творби на фестивала за 2021-ва година, както и от много неформални разговори, жива музика, нови запознанства, интересни срещи.

След приключенията в София, второто издание на IPFF ще отпътува към градовете Пловдив, Велико Търново и Варна. Всяка от дестинациите ще посрещне своя прожекция, представена от личности с индивидуален почерк, който зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към кинотворбите. Домакин в Пловдив ще е Клуб „Фарго“, а куратор – Мартин Касабов, който ще ни въведе в дебрите на прожекцията с име „Множество значения, множество чувства“. Филмовата селекция „Текстури на възприятията“ в Залата във Велико Търново ще курира Галин Попов. А във Варна предстои „И тънките корени устояват на вятъра“ – прожекция и дискусия в алтернативното пространство Хале 3 с членовете на фестивалния екип, които ще разкажат повече както за конкретната селекция от филми, така и за целия творчески процес, свързан с организирането и курирането на IPFF.

През 2021-ва година българското присъствие на фестивала е ярко: 4 фантастични филмови портрета – документалният „Моята звездна приказка“ с режисьор Андрей Христозов, танцовият експеримент „Игра на вещи“ на Коста Каракашян и Борис Далчев, докосващите и замислящи истории в „Струиндол“ на Зорница Георгиева и „Муза“ на Свилен Славов. 

И тази година част от съпътстващата програма на фестивалаще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми – платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

Второто издание на IPFF  ще си партнира отново с международната фестивална платформа Cinenso.com, специализираща в дигитализирането на филмови събития. Именно тя ще бъде домакин на онлайн версията на IPFF 2021, която ще се реализира от 21 до 27-ми ноември. Така късометражните кино портрети ще бъдат достъпни от всички посоки на света, а освен филмите от Официалната селекция, ще могат да бъдат видяни и проекти, които са откроени като незабравими находки, разделени в две селекции: For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection.

Пълна програма на Международния фестивал на портретния филм

София

17 ноември | 19:00 | Дом на киното – Откриване на фестивала с Филм Посвещение и прожекция на филми от Официалната селекция  – „Срещи с необятното“

18 ноември | 18:00 | Дом на киното – Откриване на изложба „Пътища на портрета“

18 ноември | 19:00 | Дом на киното – Прожекция „Подземен клуб за филмови мечтатели“

19 ноември | 17:00 | НБУ в ЦЕНТЪРа – „Видеоесе – неформално за формата“ – отворена дискусия

19 ноември | 19:00 | Дом на киното  – Прожекция „Нюанси на тих катарзис“

20 ноември | 16:00 | Клуб Каркасон „Филми, Портрети и Филмови Портрети“ – куиз

20 ноември | 18:00 | Културен център G8 – Обявяване на отличените филми, връчване на награди, прожекция “Празнувайки киното и пожелавайки си смелост“

20 ноември | 20:00 | Културен център G8 – Кинопразник – Музика и срещи

Пловдив

24 ноември | 19:30 | клуб „Фарго“ – Прожекция „Множество значения, множество чувства“ + отворена дискусия за портретното кино с Мартин Касабов

Велико Търново

26 ноември | 19:00 | Залата – Прожекция „Текстури на възприятията“ + отворена дискусия за портретното кино с Галин Попов

Варна

27  ноември |19:00 | Прожекция „И тънките корени устояват на вятъра“ + отворена дискусия за портретното кино с екипа на IPFF

Онлайн

17-25 ноември – Виртуални прожекции в платформата за фестивално кино Cinenso.com

Билети за фестивала на цени 8 лв. и 6 лв. ще могат да бъдат закупени на местата на прожекциите в София: Дом на киното и Културен център G8. Входът за прожекции в Пловдив, Велико Търново и Варна е свободен. Входът за съпътстващите събития в програмата на фестивала е свободен.  

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук