Илюзии от Иван Вирипаев

На 04 декември от 19:00 ч. в Театър „Азарян“ ще се състои премиерата на обновената сценична версия на спектакъла „Илюзии“ по едноименната пиеса на световноизвестния драматург Иван Вирипаев. Режисьор на представлението е Младен Алексиев, а на сцената ще видим актьорите Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов и Велислав Павлов. Билетите вече са в продажба на касите и в онлайн системата на НДК.

На пръв поглед „Илюзии” е представление за съпружеските и интимните партньорски отношения, за неизказаните мисли, чувства и желания, но в още по-голяма степен това е сценичен разказ за неуловимата природа на истината, която винаги е относително и никога абсолютна. На сцената две млади двойки леко и с чувство за хумор ни превеждат през последните дни от живота на две 80-годишни приятелски семейства. Младите говорят за възрастните така, сякаш са били невидими свидетели на всички техни действия, думи, мисли и чувства през целия им живот. На всичко изречено и споделено по между им, но и на всичко премълчано или пазено в тайна.

Иван Вирипаев е един от най-успешните и често поставяни съвременни руски драматурзи. Пиесите му намират своя сценична реализация във водещите театри в Русия, Европа и САЩ. Немалка част от тях са реализирани и в България – „Кислород”, „Сънища” (със заглавие „Анатомия на сънуването”), „Валентиновден”, „Битие 2”, „Танцът Делхи“, „Пияните“. „Илюзии” (2011) е една от по-слабо познатите му творби и настоящият спектакъл е първата ù и единствена до момента реализация на българска сцена.

Младен Алексиев на репетиция
Велислав Павлов и Елена Димитрова на репетиция

Спектакълът „Илюзии” беше поставен за пръв път от Младен Алексиев през 2013 г. в ТР „Сфумато“, а преводът на пиесата на български език бе направен специално за нуждите на продукцията от един от доказалите се преводачи на съвременна драматургия – Нева Мичева. Осем години по-късно текстът и негова обновена сценична трактовка ни приканват да направим заедно една мъдра пауза, в която да поспрем, за да погледнем на своя живот отстрани и да си напомним колко лесно могат да бъдат пропуснати „важните неща”. Защото животът е кратък, а илюзии дебнат отвсякъде.

ИЛЮЗИИ от Иван Вирипаев
комедия

Превод: Нева Мичева
Режисьор: Младен Алексиев
Сценична среда и костюми: Евгения Сърбева
Авторска музика: Калин Николов
Участват: Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов, Велислав Павлов
Във видео епизодите: Ваня Михайлова, Юлия Калудова,
Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова, Александър Миховски
Оператори: Боряна Пандова, Иван Дончев
Графичен дизайн: What if… / Kontur Creative
Комуникация: Ина Дублекова, Кремена Христова (Културна фондация А25)
Координатор: Славена Зайкова
Продукция на Тихо пространство
В копродукция с Театър Азарян, НДК

Екипът на спектакъла изказва специални благодарности на Ангелина Георгиева и Ина Вълчанова.

Спектакълът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата 2020 в партньорство с Resonator – хъб за споделени иновации, Concept Studio и Kontur Creative.

Преводът на пиесата, както и първата реализация на спектакъла, са финансирани от Столична програма „Култура“ за 2013 г.

Видео епизодите са осъществени със съдействието на Concept Studio, New Actors Studio, СБАЛ Йоан Павел, Хотел Зенит.

Билети на касите на Билетния център и в онлайн системата на НДК. Цени: 25 / 20 / 15 лева редовен билет; 10 лева за студенти, пенсионери и ученици.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук