Лабораторията за иновативно изкуство на София е все така експериментална и по-дигитална от всякога

Фестивалът 180°

София е официален домакин на седмото издание на фестивала за експериментално изкуство 180°. Единственият по рода си в региона фестивал-лаборатория, който поставя в центъра си процеса на творческо взаимодействие и импровизация, ще се проведе между 3 юли и 1 август. 

Верни на философията си за иновация, провокация и колаборация, организаторите си поставят въпроса с повишена трудност

“Как се прави международен фестивал във време на почти невъзможно пътуване?”,

а отговорът се оказва в условието – с още повече хъс за експерименти. Така вместо традиционната едноседмична програма, през тази година 180° ще предложи цял месец на интердисциплинарно и мултижанрово изкуство в много по-дигитален вид.

Темата на 180° през 2020-а е Хорос (от старогръцкото χῶρος).

Участниците във фестивала за експериментално изкуство са предизвикани да намерят своето значение и интерпретация на тази странна и малко известна дума. По традиция организаторите не задават предварителни условия, контекст, очаквания и правила към артистите, а им дават пълна творческа свобода да разгърнат най-смелите си идеи.

През 2020-та в 180° ще се включат музиканти, композитори, хореографи, режисьори и визуални артисти от повече от десет държави на три континента, които в продължение на четири седмици ще творят заедно в специално изградена онлайн платформа на сайта на фестивала www.180-degrees.org.

Артистичният процес ще се случва пред очите на публиката, а участниците всеки ден ще споделят прогреса на съвместната си работа.

Фокусът остава върху взаимодействието, експеримента и неочакваното.

Програмата предвижда още концерт и диджей сетове в София, Берлин и Женева.

Ще се проведат и няколко важни разговора за бъдещето на изпълнителските изкуства, свободните артисти и малките независими сцени в новите условия на пандемия и принудително дистанциране. В дебатите ще чуем гласовете на куратори, фестивални програматори, артисти и представители на финансиращи организации.

Сред артистите в седмото издание присъстват имена като германеца Пол Фрик от Brandt Brauer Frick, цигуларката Дора Димитрова, кларинетистът Хуго Кейрос, музикантите от Internationale Ensemble Modern Akademie, актрисата и режисьор Флоранс Рукщул, виолончелистката Елиф Димли. Включват се още швейцарците Жил Гриматре и Жулиен Мегро от Hyper Duo, чешкият хореограф Петр Хастик, българският му колега Станислав Генадиев, композиторът Андреас Едуардо Франк, сценографката Михаела Добрева, художници от НХА и много други артисти.

За поредна година ще се проведе и вече традиционният конкурс за късометражен ням филм, който провокира любители и професионални режисьори да заснемат видео без звук с дължина до три минути. Темата през 2020-а също е Хорос, а саундтракът към трите най-добри филма ще бъде създаден с жива импровизация от музикантите на фестивала. Видеата ще бъдат качени на сайта на 180°, където публиката може да избере своя победител. Срокът за участие е 22 юли, а най-харесваният филм освен музикално оформление ще получи и парична награда.

Официалният старт на фестивала-лаборатория е на 3 юли в 20.30 ч. в двора на Гьоте-институт в София.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук