Първата си виртуална изложба на Галерия “Оборище 5” – „Библията през очите на Шагал и Дали“, ще се проведе онлайн от 01.12.2020 до 25.12.2020 г.

Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта www.oborishte5.com.  В нея са включени 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал на Библейска тематика.

Произведенията идват от известните серии на големите художници “Библия Сакра” на Дали и илюстрацията на “Библията” от Марк Шагал

Творбите са част от Колекцията на Галерия “Оборище 5”, някои от тях не са показвани досега в България. От екипа на Галерията споделят, че това е тяхното послание към публиката във времето на частичен локдаун и се надяват любителите на изкуство да се възползват и заредят положително с тяхната първа онлайн 3D изложба.

 Повече за самите серии:

Салвадор Дали Библия Сакра

Серията съдържа 105 цветни  литографии /смесена техника/ , направени по 105 акварела, създадени от Дали между 1963 и 64-та година. Всяка серия „Библия Сакра” е съставена от 5 тома, подвързани в перфектно обработена кожена подвързия и съдържа текста на Билията плюс 105 литографии.

Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали. Издадена от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто –  добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към  вярата и католическата църква.

Марк Шагал – Библейска серия, 1960 

Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие  в Палестина.

Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50те и 60те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други. 

Допълнителна информация

Всяка творба притежава сертификат за автентичност и сертификат за собственост. Творбите идват от световноизвестното издателство “L’atelier Mourlot” в Ню Йорк и притежават печат на гърба.

За допълнителна информация може да се свържете с gallery@oborishte5.com или телефон: 0887302195.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук