Кати Оутинен, Кари Вянянен, Оути Мяенпаа и кучето Пиетар, „Плаващи облаци“ (Кauas pilvet karkaavat, 1996)

Златната земя на копнежа
Фотографии от филми на Аки Каурисмаки
Изложба на Маря Лена Хуканен
Куратор: Надежда Павлова
4 юни – 30 юни 2020г.

Галерия Синтезис ни кани на изложбата „Златната земя на копнежа“ на Маря Лена Хуканен . Тя е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния  финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985 – 2006 г.

Кати Оутинен, Марку Пелтола и Аки Каурисмаки, „Човекът без минало“ (Мies vailla menneisyyttä, 2002)

Изложбата е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.  През 2018 г. в рамките на фестивала беше показана изложбата „Сергей Параджанов: Homo Liber“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, а през 2019 г. „Moving Stills“ на британската режисьорка на документални филми Триша Зиф.

Маря Лена Хуканен е неизменна част от екипа на Аки Каурисмаки като фотограф на терен, скриптър или асистент-режисьор. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции. Изложбата „Златната земя на копнежа” включва кадри от емблематични филми на режисьора като: „Сенки в рая“(1986), „Ленинград Каубойс в Америка“(1989), „Наех наемен убиец“(1990), „Плаващи облаци“(1996), „Мъжът без минало“(2002) и др.

Веднъж през 1984 в Хелзинки, Пирка-Пека Петелиус и Мати Пелонпя, „Профсъюзът „Калмари“(Calamari Union, 1985)

Фотографията на терен може да бъде арт форма сама по себе си, в която американското, френското и британско кино имат сериозни традиции и класически статус. Във Финландия, до появата на Хуканен, този жанр е леко пренебрегван. Благодарение на нейната работа е създадена ценна документация на творческия процес на финландския майстор на киното.

Сакари Куосманен и Кати Оутинен, „Юха“ (Juha, 1999)

Фотографиите ѝ улавят точния дух на всеки филм, пренасят зрителя от настроение в настроение, от град на град.  Те показват не само режисьора по време на работа, но и неговите любими актьори Мати Пелонпя и Кати Оутинен в много докосващи сцени. Включват редки моменти от работата на екипа, понякога концентриран, понякога развеселен, и портретират не само актьорите, но и всички участници в заснемането на филма – отлитащи моменти запечатали интензивността, лудостта и ентусиазма на снимачния процес.

Марку Пелтола в „Мъжът без минало“ (Mies vailla menneisyyttä, 2002)

„Светът на Аки Каурисмаки несъмнено се оформя до голяма степен благодарение на онази прочута безизразност, типична за неговата родна Финландия, но

той е и забележително характерен – може да бъде разпознат дори от един-единствен кадър на който и да е от неговите филми.

Необичайното съчетание между социален реализъм и визуална стилизация, между иронична комедийност и сгряващ сърцата хуманизъм, раждат нещо, коeто актьорите на Каурисмаки наричат „Аки-реалност“ и което американските кинокритици деликатно определят като „усещане, към което привикваш“.  (Лана Уилсън: „Великите режисьори“, Senses of Cinema)

Есенният полуостров Ханко може да послужи за разкошна декорация на всичко. Шофьорът на боклукчийски камион Никандер, неговата възлюблена Илона и тяхната целувка на пясъчния плаж го потвърждават. Кати Оутинен и Мати Пелонпя, „Сенки в рая“( Varjoja paratiisissa, 1986)

За своите филми Аки Каурисмаки споделя: „Необходимо ми е да представям градовете като в миналото. Например, не мога да използвам съвременни автомобили, защото те са грозни и им липсва индивидуалност. Успях да снимам Лондон и Париж без да покажа нито една кола и въпреки това във филмите ми присъства настоящето.“

Кати Оутинен, Кирси Тюкюляйнен, Мати Пелонпя, Мато Валтонен, „Волга“ и дъжд. „Пази шалчето си, Татяна“ (Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1993)

За автора:

Маря Лена Хуканен (р. 1959) завършва фотография във Висшето училище за изкуство и дизайн Лахти. Работи като фотограф на филмови продукции от 1984 година и е документирала повече от двеста пълнометражни финландски филма.

За работата си е отличена с различни награди, между които: почетна грамота от Фестивала в Арл, награда от Биенале на фотографията в Москва и Финландската национална награда за изкуство.

Тя е автор на изложбите: “Златната земя на копнежа” (1995) – фотографии от филмови продукции на Аки Каурисмаки, показана в Музея за съвременно изкуство Art de la Ville в Париж, Музея за изкуство в Гьотеборг (Швеция) , London College of Printing and Distribution Trades, Billedgallery в Берген (Норвегия), Gent Museum of Modern Art SMAK (Белгия), както и във финландските културни институти в Берлин, Мадрид и Париж. Извън Европа изложбата е показвана в Мексико и Канада;  „Огнегълтачът – фото пространства“ (1998) – изложба с фотографии от едноименния филм на Пирьо Хонкасало. Изложбата е показвана в Музея за съвременно изкуство Киазма и в Културния център Стоа в Хелзинки, в Турку бук кафе и Културен дом Тампере-Тало, както и в Арт кино Зита в Стокхолм; “Герои от екрана” (2004 ) – фотографска изложба на кинотеатри във Финландия. Изложбата е показвана във Финландския музей на фотографията (SEA) и на Биенале на фотографията в Москва.

През 1997 нейните фотографии са публикувани в книгите “Златната земя на копнежа” (изд. Otava) и „Сенки в рая“ (изд. Schwarzkopf & Schwarzkopf).

Маря Лена Хуканен преподава фотография в Университета за изкуство и дизайн (понастоящем Университета Аалто), в Художествената академия на Турку и в Института по дизайн Лахти. Член е на журито на “Fox Days” и в комисията за присъждане на стипендии за фотография на Финландската фондация за култура.

Яне Хютияйнен, „Светлини в здрача“ (Laitakaupungin valot, 2006)

Изложбата на Маря Лена Хуканен „Златната земя на копнежа“ – фотографии от филми на Аки Каурисмаки е част от 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест. Ретроспективата от 14 филма на Аки Каурисмаки, започнала през март 2020, ще бъде представена в цялостния си вид с прожекции в Дома на киното, стартиращи на 5 юни 2020.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук