Отдадени, интуитивни, талантливи.

И поразително смели, склонни да експериментират, да провокират себе си и зрителя.

Така Паулине Рьолантс и Маартен ван дер Пут (United Cowboys) описват българските изпълнители, с които работят, миг след като сме прекрачили прага на Червената къща, за да наблюдаваме творческия им процес по създаването на биотоп сайт-спесифик спектакъла BURN.

Споделят, че горната констатация ги е изненадала, особено след първоначалното впечатление на по-скоро срамежливи и затворени хора, което българските артисти са им направили. И също, че са били щастливи да работят с ярки индивидуалности, но и с артисти, които могат и искат да си взаимодействат.

За самото пространство казват, че ги е зашеметило с безкрайните си възможности в стремежа да „го обживеят цялото“, но със сигурност искат да се върнат тук отново и да творят насред „дишащата с историите си къща“.

Поредицата „За изкуствата и хората“ ни среща не само с артистичната им работа, но и с авторите, изпълнителите и… част от бъдещата публика. Дни преди откриването на ACT фестивал за свободен театър, организаторите са обявили отворени часове за наблюдение на творческия процес и желаещи „да надникнат“ не липсват.

United Cowboys на Паулине Рьолантс и Маартен ван дер Пут е компания за живо изкуство, базирана в Айндховен, която работи в пресечната точка между танца, визуалното изкуство и пърформанса. Казват, че прегръщат забраненото и неизвестното и поставят под въпрос театралните условности, като ги разширяват и предизвикват, за да проникнат до квинтесенцията на изкуството.

От 2014 г. United Cowboys изгражда в различни европейски градове “биотопи” – самодостатъчни артистични екосистеми, обитавани от танцьори, изпълнители и музиканти.

Пространството на Къща-музей „Андрей Николов” също бе „напълно предефинирано“ (както ни обещаха). Зрителите се разделяха с пасивната си роля още на прага и се чувстваха насърчени да последват любопитството си и да се движат – да влизат, да излизат, да останат, да си тръгнат, но и да се върнат в сайт спесифик спектакъла.

Перформативните биотопи на United Cowboys (и тук) търсят същността на човешкото, разкривайки интимността, емоцията, тялото. Показвайки онова, което живее под повърхността, обикновено покрито от цивилизоваността и разума или скрито зад смущението, срама и безпокойството.

Това, което е важно за Паулине Рьолантс и Маартен ван дер Пут е силата и уязвимостта на отделния изпълнител, който се хвърля в битка.

Голота – буквална или в същностното.

United Cowboys за BURN : Индивид и група артисти се срещат на хоризонта на експеримента

BURN е копродукция между ACT фестивал за свободен театър, посолството на Kралство Нидерландия и United Cowboys, с участието на 7 български и 5 холандски изпълнители.

Екип:
Концепция – Паулине Рьолантс, Маартен ван дер Пут
Режисура и декори – Маартен ван ден Пут
Хореография и музикална среда – Паулине Рьолантс
Участват Марион Дърова, Виолета Витанова, Анa Петкова, Катина Дишков, Василия Дребова, Нейтън Купър, Братан Братанов, Джеф Стивънс, Хане Шилеманс, Конър Дохърти, Еулалия Бергада Сера, Марти Гуел Валбона

Това интервю е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук