"Променяне" на Йоанна Буковска-Давидова

Едно от откритията в живота ѝ.

Така Йоана Буковска-Давидова нарича автобиографичната книга „Промяна“ на Лив Улман. Откритие за българската свободна сцена обаче може да бъде назован и първият ѝ моноспектакъл, драматизация по този дълбоко откровен текст.

Иновативен (заради елементите с добавена реалност), с красив и въздействащ 3D-мапинг, „Променяне“ си остава топло разказана история. Както и интригуващ хибрид между кино и театър и многопластов, не само в технологично отношение, спектакъл.

Многопластов преди всичко в своя психологизъм. Благодарение, изключително, на една многолика Йоана, която успява да разсмее, разплаче, развълнува, но най-вече – да докосне дълбоко сърцата на публиката си. И да я изпрати, освен с чувството за майсторски изигран спектакъл, с богата храна за размисъл. А въпросите, които поставя са колкото общочовешки и големи, толкова и лично съпреживими от всеки – мястото ни в света, родителството, любовта, творчеството, вътрешните колебания и терзания, изборите, които ни правят хората, които сме, но и променят съдбите на хората, свързани с нас…

И ако сте гледали една крехка, но дълбоко вълнуваща Йоана в „Есенна соната“ по Бергман (едно от изключителните заглавия в афиша на Театър 199, поставено преди 18 години от Младен Киселов), ще се удивите от промяната, зрелостта и озарението на Йоана Буковска-Давидова днес. Успяла обаче да запази своята деликатност и топлота.

„Променяне“ на Йоана Буковка-Давидова

Моноспектакълът се открива с анонса: “Моля включете мобилните си телефони, представлението започва!“. В “Променяне” вечният враг на актьора в залата се превръща в партньор и съучастник.

Чрез специално разработено приложение със смартфоните си зрителите добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. Същевременно на сцената съжителстват живото, искрено до болка и омагьосващо присъствие на актрисата, заедно с ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман. И тази среща взривява сетивата, въображението и съпреживяването на всеки отделен зрител в пътешествието, наречено „Променяне“.

Първият моноспектакъл на Йоана Буковска – Давидова е и първото представление в България (и едно от първите в Европа), което намира пресечната точка на най-новите технологии, киното, интерактивно сценично решение и традиционното въздействие на театралната изразност.

В същото време то остава вярно и на творческата природа на двете актриси в проекта “Променяне“ – Лив Улман и Йоана Буковска-Давидова – и двете еднакво изкушени в творческите си търсения и на сцената, и пред камерата. 

Зад сценичния проект “Променяне” стои изключителен екип, с който Йоана има удоволствието да работи за първи път и да реализира този иновативен спектакъл. В основата е режисьорката Гергана Димитрова и нейната „Организация за съвременно изкуство и култура – 36 маймуни”, с която тя повече от 10 години създава независим театър в България и печели не едно отличие у нас и в чужбина.

Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Важна роля в “Променяне” имат и двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди – Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов от ARV1, са специалистите изработили специалното приложение “Променяне” за представлението, което зрителите при желание могат да си изтеглят на личните смартфони, за да преживеят допълнителната реалност, добавена към действието на сцената.

За музикалната среда се грижат двама  млади композитори – Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимация – Сотир Гелев, оператор – Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова-Варлаамова. Грим – Татяна Слепцова – Тита. Координатор на проекта e Ади КъневаИдеята и драматизацията са на самата Йоана Буковска-Давидова.

Следващите предпремиерни представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят на 13 и 14 февруари 2019 г., както и на 4 и 5 март 2019 г. от 19,30 ч., в “Нов театър” в НДК, София.

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11 и 12.03.2019 г. на камерната сцена в ДТ “Н. О. Масалитинов“. Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Променяне: един от първите спектакли в Европа с добавена реалност и първи моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова

Гергана Димитрова и Здрава Каменова: Театърът стана по-смел (видео интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук