Филмът стартира фестивалните прожекции на 23-ия София филм фест в Дома на киното

кадър от Чувство за непоносимост

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“.

Творбата по сценарий на Дочо Боджаков е разказ за живота и творчеството на Георги Марков – до бягството му от комунистическа България през 1969 г. Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за непоносимост.

Чувство за непоносимост

В документалния филм „Чувство за непоносимост“ ролята на разказвача е поверена на Калин Врачански, а Пламен Великов е гласът на Георги Марков. Във филма участват Стефан Цанев, Георги Мишев, Любомир Левчев, Георги Господинов, Димитър Кенаров, Асен Шопов, Николай Поляков, Божидар Гърдев, Светлозар Игов, Пламен Дойнов, Любен Марков, Никола Марков. Оператор на филма е Георги Челебиев, музиката е дело на Иво Игнатов, режисьор по монтажа е Бохос Топакбашян, а продуцент – Пламен Йорданов („Инкомс проджект“).

* * *

Още в детството си Георги Марков осъзнава, че се отличава от връстниците си със своето умение да разказва истории. След участие в нелегална антикомунистическа организация и следствения арест към Централния софийски затвор, Марков получава горчив урок, който е причина за решението му вместо да се съпротивлява, да се имплантира в системата.

През 1962 година излиза неговия роман „Мъже“, следват „Портретът на моя двойник“, „Жените на Варшава“, които се издават в двоен и троен тираж. Литературният успех на Георги Марков не остава незабелязан от самия Тодор Живков. Марков получава поръчка за участие в създаването на телевизионен сериал и документална пиеса, посветени на борбите на комунистическата партия. За целта му е разрешен достъп до съответните секретни материали от архивите. Тези материали окончателно отварят очите на писателя за лъжата, която се налага силово в България и провокират желанието му да каже истината.

Близостта на писателя с партийния диктатор не възпира репресиите по адрес на Марков – някои от пиесите му са свалени, романи са спрени от печат. Марков изпада в депресия, която изостря чувството му за непоносимост към двуличния живот, който е принуден да живее. На 15 юни 1969 година писателят Георги Марков завинаги напуска България.

Още от/ за Георги Марков:

Ново издание на „Задочни репортажи за задочна България” – в 2 тома и с оригиналното заглавие на Георги Марков

Откъс от “Жените на Варшава” на Георги Марков

Из “Да се провреш под дъгата” – откъс от “Пиеси” на Георги Марков

Още за 23-ия София Филм Фест:

“Да ходиш по вода” на Андрей Паунов открива 23-тия София Филм Фест. Премиерно гледаме също българските филми “Ирина”, “Снимка с Юки”, “Живи комини” и “Прасето”

Носителят на Златна палма ’18 – в програмата на 23-тия София Филм Фест, заедно с още (изкушаващи ценителите) заглавия

Добри новини от София Филм Фест 2019: Кшищоф Зануси и Павел Павликовски идват у нас, за да представят новите си филми

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук