Добрите новини от София филм фест 2019 продължават.

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси  ще бъде специален гост на фестивала, а любителите на доброто кино ще могат да видят най-новия му филм „Етер“ и още шест класики. 

Добри новини от София Филм Фест 2019

кадър от „Етер“на Кшищоф Зануси

„Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в „Етер, пише в ревюто за филма „The Hollywood Reporter”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо.

И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение”, казва Кшищоф Зануси.

Роден във Варшава през 1939 г., Зануси завършва физика във Варшавския университет (1955-1959), философия в Университета в Краков (1959-1962) и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз (1960-1966), а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии.

Днес Кшищоф Зануси е професор по кино- и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия.

Професор Зануси води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия. Сред тях са наградата „David di Donatello“, Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

кадър от „Студена война“ на Павел Павликовски

Носителят на „Оскар“ Павел Павликовски също е специален гост на 23-тия София Филм Фест с най-добрия европейски филм на 2018 „СТУДЕНА ВОЙНА“.

Филмът, награден с пет отличия на Европейската филмова академия, между които най-добър европейски филм, най-добри актриса,сценарий и режисура, получи и цели три номинации за „Оскар“ – за най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и оператор.

Носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм („Ида“, 2015) Павел Павликовски лично ще представи своя филм в София.

СТУДЕНА ВОЙНА“ е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Двамата са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата, а филмът разказва за една невъзможна любовна история във времена, абсолютно непознати на днешните поколения…

Павел Павликовски черпи вдъхновение за творбата си от съдбата на своите родители, като дори кръщава героите си на тях. Режисьорът споделя:

„Те бяха най-интересните драматични образи, на които съм попадал – силни личности, които се обичаха и мразеха.”

Двамата се влюбват, предават се, събират се отново, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира многократно до края на жизнения им път през 1989 г., малко преди падането на Берлинската стена. „Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история.“

Още за 23-ия София Филм Фест:

“Да ходиш по вода” на Андрей Паунов открива 23-тия София Филм Фест. Премиерно гледаме още “Ирина” и “Снимка с Юки”

Носителят на Златна палма ’18 – в програмата на 23-тия София Филм Фест, заедно с още (изкушаващи ценителите) заглавия

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук