Вилхелм Саснал в Raster Gallery, 2001

Вилхелм Саснал в Raster Gallery, 2001

„Рисуването е естествена дейност, първична.

Мисля, че изображенията днес не са важни заради броя им, които ни залива. Но картината има шанс. Някъде там винаги има живопис, както има музика и песен. Не мисля, че се нуждаем от спекулации за това дали е жива или мъртва… С кинематографичното не само търся историята, но и езика, начина да изобразя определено състояние на битието.“

Това споделя полският художник и режисьор Вилхелм Саснал, известен със своите кинематографични, тревожни картини, илюстриращи общество и история.

Рисувайки върху изображения, на които се натъква в социални мрежи, вестници, списания, билбордове или най-общо в средата, която го заобикаля, Саснал натрупва своеобразен „архив“ от преувеличени, „замъглени“, но „ясно говорещи“ ни образи.

„Анка“ от Вилхелм Саснал/ снимка: https://artmuseum.pl/pl/kolekcja/praca/sasnal-wilhelm-anka

Като прилага сбит, фотореалистичен подход към тази еклектична тема, или специфичния си графичен подход към светлината и цветовете, често представяният като най-обещаващ и международно признат съвременен полски художник днес, сякаш следва погледа на камерата, проникваща в платната му, за да претвори „любов и омраза“.

„Омраза, когато я взимам от речите на политици или интерпретирам политически събития.

Любов, когато рисувам семейството си или „обикновени“ хора…“

В работата си Вилхелм Саснал показва постоянна загриженост да останем ангажирани със света, в който живеем и дори, може би и по-важно, да свържем настоящето с миналото. Художникът субективно и интимно интерпретира актуалното.

В картините на Саснал широките мазки, положени в кръг контрастират с прецизни и фини детайли, образувайки сцени, които изглежда като взети взети от (обичайно мрачен) филм.

Gaddafi I (2011), Tate Modern, London/ снимка: Mramoeba, Wikimedia Commons

Артистът отдавна твори в областта на киното и, заедно с картините си, го разглежда като допълнителна практика. Афинитетът на филма към реалността, а следователно и неговата способност да провокира, се харесват на художника и той успява талантливо да ги „вмъкне“ в платната си.

Кинематографичните картини на Вилхелм Саснал

Допълнителна информация: Wikipedia
Художникът е представен от:
Hauser & Wirth/Wilhem Sasnal: Web

Anton Kern Gallery/Wilhelm Sasnal: Web
Източник: Cultura Inquieta

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (50%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук