Фестивалът е част от Киномания и ще продължи от 24 до 30 септември

кадър от „Рудолф Нуреев: Бялата врана”

Любимият кинофорум Киномания – стартира поредица от тематични филмови седмици. Първата ще е в навечерието на фестивала – през месец септември – и ще представи селекция от филми на тема класически и модерен танц.

Танц Филм Фест ще започне на 24 септември в кино „Люмиер Лидл”, ще продължи до 30 септември и ще включва игрални и документални филми, сред които ще има както премиерни, така и утвърдени заглавия в различните жанрове на танцовото изкуство.

Акценти от програмата на Танц Филм Фест

Фестивалът ще бъде открит с филм, който се превърна в хит в програмата на миналогодишното издание Киномания. „Рудолф Нуреев: Бялата врана” обра овациите на публиката и медиите в зала 1 миналия ноември, а сега любителите на седмото изкуство могат да го гледат на 24 септември и на 30 септември от 19:00 ч.

Филмът проследява житейския път на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Режисьор е Ралф Файнс, който споделя, че „силата на младия изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и човек… силата на неговия дух, неговата решителност” го подтиква да адаптира историята на Нуреев за големия екран.

Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември от 18:30 ч. Това е екранизацията на балета „Лебедово езеро”,с режисьор Трък Бранс.

кадър от „Лебедово езеро”

Когато постановката „Лебедово езеро” на Виенската опера е заснета, Марго Фонтейн е вече жива легенда, а кариерата на на Нуреев след бягството му от Съветския Съюз тъкмо набира скорост.

С присъщата си дързост, той ревизира каноничната хореография на Мариус Петипа и предлага своя версия на великия балет на Чайковски, извеждайки принц Зигфрид като доста по-равностоен партньор на Одета/Одилия. Нуреев и Фонтейн съчетават по напълно новаторски начин класически балет и модерен танц. Считано за едно от най-великите партньорства на всички времена, за това изпълнение самият Нуреев казва:

„Танцувахме като едно тяло и една душа”.

Премиерните заглавия от афиша на Танц Филм Фест

Филм за уникалния кубински танцьор Карлос Акоста, както и откриващият филм на „Четиринайсетдневката на режисьорите” в Кан, отличен и на Фестивала в Сараево са сред акцентите измежду премиерните заглавия на Танц Филм Феста.

кадър от „Юли”

Съществува ли любовта от пръв поглед? Любовта към танца определено е такава. Доказателство е филмът на режисьора Исиар Болайн – „Юли”, който ще бъде прожектиран на 27 септември от 20:00 ч. Юли е името, с което се обръща към малкия Карлос Акоста баща му Педро.

От детските си години Юли се съпротивлява на каквато и да е дисциплина или образование, растейки из улиците на бедния си хавански квартал. Но Педро знае, че синът му има природна дарба и го принуждава да се запише в Националното балетно училище на Куба. Въпреки волята му и при тоталната му непокорност, Юли се оказва запленен от танца. Още от детските си години той започва да оформя легендата за себе си – тази за един от най-добрите танцьори на своето поколение, който често нарушава табута. Така Карлос Акоста става първият чернокож артист, танцувал Ромео в Кралския балет в Лондон, където славната му кариера на премиер солист продължава цели 17 години.

Сред премиерните заглавия на фестивала се отличава откриващият филм на програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” в Кан „И след това танцувахме” на режисьора Леван Акин.

Филмът се превърна и в едно от събитията на тазгодишния фестивал. В средата на този месец главният артист във филма Леван Гелхиани взе отличието за „Най-добър актьор” на Международния кинофестивал в Сараево.

кадър от „И след това танцувахме“

Сюжетът разказва за Мераб, който се подготвя от ранна възраст като танцьор в Националния ансамбъл на Грузия, заедно със своята партньорка Мария. Светът му се преобръща напълно с пристигането на безгрижния Иракли, който се превръща едновременно в най-силния му съперник и обект на желание. Копродукцията на Грузия, Швеция и Франция ще бъде показана премиерно за България на Танц Филм Феста на 29 септември от 18:30 ч.

Една приказка за чудото на съществуването, разказана чрез танца, ще се пренесе на големия екран. Филмът „Танц” на режисьора Телмо Еснал ще представи еволюцията на едни от най-автентичните танци в Европа, която е белязана от кръговрата на природата. Филмът е поетично преклонение пред земята, хората, митовете и обичаите, както и към изпълнената със символи вселена на традиционните танци. Проследете историята на танците в Европа на 29 септември от 20:30 ч.

Повече информация и цялата програма на Танц Филм Фест може да намерите тук.
Билети за „Рудолф Нуреев: Бялата врана” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.
Билети за „Лебедово езеро” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.
Билети за „И след това танцувахме” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.
Билети за „Танц” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.
Билети за „Юли” може да закупите от касите на Билетен център – НДК  и онлайн тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук