Sofia MENAR 2020

Имаме новини за ценителите на доброто кино (и далечната пътешествия в полетата на фантазията).

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света” („Yomeddine”) ще открие 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR на 14 януари от 19.00 ч. в Дома на киното. Фестивалът ще продължи до 30 януари с прожекции в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София.

Трогателната история на отхвърления от обществото Бешай и неговия малък спътник Обама трогна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

„На края на света”  представя историята на обезобразения Бешай , който прекарва по-голямата част от живота си на сметището, където преживява заедно със съпругата си и малцината приятели. След смъртта на жена му, Бешай решава да намери роднините си и тръгва на дълъг път със старото си магаре и симпатичния хлапак Обама.

кадър от „На края на света” („Yomeddine”)

Фокусът на Sofia MENAR 2020 ще бъде „Сканди MENAR и ще е съсредоточен  върху копродукциите между скандинавски страни и държави от Близкия изток.

Датският „Чародеят” (“The Charmer”) на Миляд Алами представя историята на иранец, който се опитва да се установи в Дания като се запознава със самотни местни дами. „Чародеят” е отличен с награди за най-добър филм от фестивалите във Варшава, Любек, Белград и Тбилиси, както и с призове от кинофорумите в Сан Себастиан, Чикаго, Гьотеборг, Тайпе и Палм Спрингс.

кадър от „Чародеят” (“The Charmer”)

„Дерзай!” („Beyond Dreams”) на шведката от турски произход Рожда Шекерсьоз показва трудностите пред младата Миря, която след като излиза от затвора трябва да избира между майка си и приятелите си, които винаги е чувствала като свое истинско семейство. Сред наградите на Beyond Dreams са най-добър филм и най-добра актриса (Евин Ахмад) от фестивала в Духок и наградата за дебют и наградата на публиката от фестивала в Гьотеборг.

С „Аматьори” (“Amateurs”) на Габриела Пихлер се пренасяме в малко шведско градче, където животът се променя напълно след като голяма хранителна верига планира да отвори магазин за местните. Единствената пречка пред корпорацията са две момичета – едно от кюрдско семейство и друго с арабски произход, които съзират нечистите помисли в действията на управителите на концерна. „Аматьори” е отличен с наградата за най-добър филм от фестивала в Гьотеборг.

Месец преди началото на Sofia MENAR 2020 в Културен център G8 и Евро синема ще тече MENAR уикенд (13-15 декември), който ще включва 9 от любимите заглавия на зрителите от предишни издания на фестивала.

Програмата включва „Когато Монализа се усмихна” (13.12 – 18.15 ч.Културен център G8), „Кръговрат” (13.12 – 19.00 ч. Културен център G8), „Да пишеш по снега” (13.12 – 20.15 ч. Евро синема), „Да пееш в Париж” (14.12 – 17.00 ч. Културен център G8), „Градината с наровете” (14.12 – 18.30 ч. Културен център G8), „Мълчанието на пеперудите” (14.12 – 20.30 ч. Евро синема), „Оркестърът на слепите” (15.12 – 16.00 ч. Културен център G8), „Човекът-вълк” (15.12 – 18.15 ч. Културен център G8) и „Аварийно раждане” (14.12 – 18.30 ч. Евро синема).
Билетите за откриването на Sofia MENAR 2020 вече са в продажба.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (50%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (50%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук