Златни отличия, фестивални фаворити, очаквани от публиката филми – палитрата на София Филм Фест винаги е съдържала в себе си най-доброто от света на киното. И 2019 година не е изключение.

София Филм Фест 2019

Празнувайки половин вековния юбилей от знаменателния Уудсток, 23-тото издание на фестивала, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, ще предложи на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна през март всичко, от което един истински фен на киното има нужда.

Официалното откриване на 23-тия София Филм Фест е на 7 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

“Да ходиш по вода” на Андрей Паунов открива 23-тия София Филм Фест. Премиерно гледаме също българските филми “Ирина”, “Снимка с Юки”, “Живи комини” и “Прасето”

Акценти в програмата на София филм фест 2019

23-тият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов – „ДА ХОДИШ ПО ВОДА”. Представен за първи път на фестивала в Локарно, филмът представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”.

Голямата награда на София Филм Фест 2019

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7,000 евро, осигурена от Столична община.

12-те конкурсни филма са:

 • „Братя“ („Brothers / Kardesler”, 2018) – Турция-Германия-България, режисьор Омур Атай;
 • Доверие“ („Trust / Güven”, 2018) – Турция, режисьор Зефа Озтурк;
 • Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) – Япония, режисьор Даиши Мацунага;
 • „Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée”, 2019) – Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;
 • „Извън системата“ („System Crasher / Systemsprenger“, 2019) – Германия, режисьор Нора Фингшайд;
 • „Изчезващи дни“ („Vansihing Days / Man you”, 2018) – Китай, режисьор Джу Син;
 • „Прасето“ („The Pig”, 2019) – България, режисьор Драгомир Шолев;
  Сервитьорът(„The Waiter“, 2018) – Гърция, режисьор Стив Крикрис;
 • „Снимка с Юки(„A Picture with Yuki“, 2019) – България, режисьор Лъчезар Аврамов;
 • „Стена(„Wycieczka”, 2018) – Полша-Германия, режисьор Бартош Грудзиецки
 • Техеран: Град на любовта(„Tehran: City of Love”, 2018) – Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;
 • „Чудовища“ („Monsters.”, 2019) – Румъния, режисьор Мариус Олтеано.

Заглавия, които няма да пропуснем

Най-новата, осма по ред пълнометражна творба на изключителния майстор на образите Нури Билге Джейлан „ДИВАТА КРУША“, ще има премиера в края на официалната програма на фестивала. България е копродуцент на филма, а прожекцията ще се състои на 17 март.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на „Златна палма“ и „Златен лъв“ – „ДЖЕБЧИИ” на Хироказду Корееда („Златна палма” – Кан ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и „РОМА“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят). Творбите са включени в традиционната рубрика „Големите награди“.

Носителят на Златна палма ’18 – в програмата на 23-тия София Филм Фест, заедно с още (изкушаващи ценителите) заглавия

Киното днес – големите майстори

В „Киното днес – големите майстори” традиционно гледаме най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като:

 •  „КАПЕРНАУМ” (Capernaum) на Надин Лабаки (с награда на журито от Кан ’18 и още два приза на фестивала, с номинация за „Оскар“ и за „Златен глобус“ за чуждоезичен филм);
 • „З ЛИЦА” (3 Faces) на иранския майстор Джафар Панахи (с награда за най-добър сценарий от Кан ’18);
 • „ЩАСТЛИВИЯТ ЛАЗАРО” (Happy as Lazzaro) – най-новият филм на Аличе Рорвахер (представен в основната конкурсна програма на Кан ’18 и носител също на награда за най-добър сценарий);
 • „ГРАНИЦА” (Border) на Али Абаси (с голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан ’18);
 • „ТРАНЗИТ” (Transit) на Кристиан Пецолд (с премиера на Берлинале ’18);
 • „МОМИЧЕ” (Girl) на Лукас Донт (дебютна творба, удостоена със „Златна камера“ в Кан ’18).

Всички те ще се срещнат с публиката у нас след като фокусираха вниманието на зрители и специалисти на десетки престижни фестивали в целия свят.

един от филмите на София Филм Фест 2019

кадър от „Момиче“

Специални гости и награди

В програмата на любимия кино форум присъстват очаквани заглавия като „Зелената книга“ на Питър Фарели (с 3 награди „Оскар“, сред които за най-добър филм), който ще бъде представен лично от българския актьор Димитър Маринов.

Знаменитият полски режисьор Кшищоф Зануси също ще присъства като специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба „ЕТЕР“, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим.

Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София и част от предстоящия Фокус Полша на 23-тия София Филм Фест. Като част от този специален акцент на фестивала е и визитата на световноизвестния полски режисьор Павел Павликовски, който лично ще представи най-новия си филм „СТУДЕНА ВОЙНА“, получил 3 номинации за „Оскар“ (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 г., сред които и престижния приз за най-добър филм.

Добри новини от София Филм Фест 2019: Кшищоф Зануси и Павел Павликовски идват у нас, за да представят новите си филми

Обичаният български рок музикант Кирил МАРИЧКОВ ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988), а златните хитове на една от най-добрите български рок-групи на всички времена се знаят и помнят от няколко поколения меломани.

Билети

Всички филми в програмата са достъпни по един изпитан и удобен начин – БИЛЕТ в КЕН. За шеста поредна година той ще е отново навсякъде около нас – седмици преди началото на фестивала. Ще откриваме своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазаруваме, в магазини за подаръци, книжарници, барове и др.

Не е за пренебрегване и факта, че всеки може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел.

Зали

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

 Пълната програма и любопитни подробности за филмите може да откриете на сайта на София Филм Фест: www.siff.bg.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
 • удивителна (100%)
 • вдъхновяваща (0%)
 • любопитна (0%)
 • забавна (0%)
 • гореща (0%)
 • щура (0%)
 • необикновена (0%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук