изразителни портрети на животни

Ако четете тази статия, привлечени от снимките в галерията, едва ли се съмнявате, че животните изпитват чувства. Най-вероятно имате (или искате да имате) домашен любимец, на чието неподправено щастие от завръщането ви се радвате всеки ден.

И все пак, десетилетия наред се е смятало, че животните не са способни нито да мислят, нито да чувстват, че са ръководени единствено от своя инстинкт за оцеляване. Учени по цял свят постепенно опровергават това.

Холандски изследователи например установяват, че прасетата могат да изпитват съчувствие едно към друго.  Учени от университета в Бристол доказват, че кучетата се делят на песимисти и оптимисти, както при хората.

Със сигурност се знае, че слоновете плачат от тъга. За тях траурът, след като член на стадото умира, е съвсем очевиден. Множество документални филми показват и други животни, които буквално плачат, когато „погребват“ мъртвите си и след това остават дълго време – понякога дори дни – до гроба им. Някои слонове плачат и след намирането на отдавна загубен член на семейството.

Други учени доказват, че някои животни могат да мислят в перспектива, а едно от последните открития на изследователи от Оксфордския университет твърди, че делфини и маймуни имат признаци на рефлективно съзнание, което регулира възприятията и паметта.

Така постепенно (за щастие) се променят и нагласите на хората към останалите обитатели на планетата.

През 1990 г. Римо-католическата църква, чрез папа Йоан Павел II, официално обяви, че

„животните притежават душа и хората трябва да обичат и да изпитват солидарност към своите по-малки „братя“.

През 2015 година френският парламент прие законови промени, с които призна животните за живи същества, способни на чувства.

А един фотограф е избрал  за свои единствени модели „животните като хора, способни на същите чувства като нас“. Vincent Legrange разказва:

„Документирал съм всички – от кучета и котки до риби, костенурки, птици, гепарди и много др. Независимо дали е домашен любимец, животно спасител или защитен вид, искам моята работа да покаже, че всяко животно е достойно за уважение.

Серията от портрети The Human Animal Project е изградена около една единствена мисия: да дам глас на животните чрез силата на фотографското изображение, да им позволя да разкажат собствената си история.

Художественият речник на моята работа се стреми да разкрия техния характер и неповторима индивидуалност.“

Снимки и допълнителна информация: Vincent Legrange’s WebsiteInstagram

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (41%)
  • вдъхновяваща (15%)
  • любопитна (11%)
  • забавна (5%)
  • гореща (5%)
  • щура (6%)
  • необикновена (8%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (3%)
  • дразнеща (4%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук