Полунощ в книжарница Блестящи идеи

Обичате ли пъзели (за добре написани книги дори няма и да питаме)?

„Полунощ в книжарница Блестящи идеи“ предлага майсторски пъзел, чиито парченца бързаме да сглобим, въпреки мрачната история, която очертават. Лесно е да определим дебютния роман на (многократно награждавания за разказите си) Матю Дж. Съливан като междужанров, съчетаващ трилър и драма. Преди това обаче той е просто добър. Майсторски написана книга за книгите. И за болката.

И макар отдавна да не съм чела хубав трилър (а „Полунощ в книжарница Блестящи идеи“ напълно се вписва в определението, с мистериозното си начало и непредвидими обрати), драматичното в текста е това, което привлича вниманието. И въображението на читателя. Неудържимо.

Болката, загубата, любовта – темите, които „Полунощ в книжарница Блестящи идеи“ са големи, но представени напълно естествено, като част от ежедневието и личната ни, семейна „драма“ ни (каквото всъщност са).

Голямото достойнство на романа обаче е, че успява да построи един богат, пълноценен свят – книжарницата – и да я изпълни със сложни, многопластови герои, всеки отличаващ се със свой собствен глас.

„Ексцентричен човек с голямо сърце и плашеща красота.“

Думите се отнасят до една от второстепенните героини. И ви обещавам, преди да обикнете неуравновесената Лидия (главната героиня, разплитаща загадка, закодирана между кориците на книги), да се влюбите до полуда в книжарките Плат и Уилма. Нима можете да не обичате човек, способен да изрече:

„Сърцето ти? Скъпа, ти имаш твърде голямо сърце. Направи ми услуга и го остави да се свие. Почети малко Хенри Милър. Малко Айн Ранд. Малко Дийпак Чопра. Това ще ти скапе светогледа. А и ти си най-естественият книжар, когото познавам.

Ти си яростен книжар, безпощаден, у теб гори книжното пламъче.“

Сюжетът

Полунощ в книжарница Блестящи идеи

Книжарница „Блестящи идеи“  е като излязла от роман.

Трите етажа на бившата фабрика за електрически крушки са място за среща настрастни читатели – чудати книжари и още по-странни клиенти, които бягат от мрачните си тайни сред книгите.

Книжарницата е втори дом за Лидия – скрита наяве между рафтовете с книги, тя винаги намира точната книга за всеки човек и прекарва дните си в наблюдение на клиентите.

Като в добър криминален роман, всичко започва с мистериозна смърт. Когато най-младият от постоянните читатели в книжарницата отнема живота си, Лидия се изправя пред кошмарни тайни, които я водят назад към собственото й минало.

И вече не търси заглавия, а отговори.

„Полунощ в книжарница Блестящи идеи““ (Изд. СофтПрес) е криминална мистерия с неочакван финал, която улавя ексцентричността на книжарския свят и ни превежда през тъмните коридори на човешкия ум. Както и добра книга за книгите.

Избрани цитати

За пръв път от доста време осъзна, че разговаря открито с непознат и не се чувства така, сякаш панически шляпа през разговорния еквивалент на нападение от акула.

  • Предполагам просто ми е неприятно да плащам толкова малко – добави момчето. – Има нещо сбъркано в цялата работа, когато една книга струва по-малко от куршум. Или от бутилка кола. Въпрос на ценности.
  • Хлапето имаше огромна дупка в сърцето си, бе казала старицата. А ако някой можеше да измери дълбочината на тази бездна, да хвърли камъче в кладенеца и да се заслуша, за да чуе цоп, това беше Уилма.
  • Някога случвало ли ти се е да наблюдаваш внимателно хората тук? – попита я. – Забелязала ли си начина, по който повечето хора разлистват книгите, сякаш са в храм или в църква? Няма нищо общо с ровенето из закачалките с дрехи в отдела за разпродажба, нито с мятането на консерви царевица в количката в супермаркета. Не, това е разлистване. Дори звучи сънливо: разлиствам. Пулсът се забавя. Времето изчезва. Сериозните хора отново стават мечтатели.
  • – Правиш ли нещо друго, освен да четеш? – попита я Радж.
    – Почти нищо.
    – Звучи добре.

Откъс от “Полунощ в книжарница Блестящи идеи” на Матю Дж. Съливан

За автора на „Полунощ в книжарница Блестящи идеи“

Матю Дж. Съливан

Матю Дж. Съливан израства в семейство от осем деца в предградията на Денвър, Колорадо.

Години наред работи като книжар в Денвър и Бостън, а днес преподава творческо писане и литература. Автор е на множество награждавани разкази. „Полунощ в книжарница Блестящи идеи” е първият му трилър.

За себе си казва още, че е „женен за библиотекар, Либи, има две деца и едно мърляво куче на име Ърни“. А за наше щастие споделя, че:

„Понастоящем работя върху друг роман мистерия. Ще бъде „селски ноар“, развиващ се в малък град във вътрешността на Северозапада…“

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук