Филмът на режисьора Петър Попзлатев „Времето е наше” е избран за откриващ на тазгодишната Киномания. Любимият кинофорум ще се проведе между 15 и 29 ноември 2018 г. и тази година ще премине под мотото:

Големите филми преди големите награди

С него организаторите подчертават добрата селекция от заглавия, които зрителите на Киномания виждат още преди световното им признание на най-престижните филмови награди.

„Времето е наше” е вдъхновен от романа „Разруха” на Владимир Зарев, който според Попзлатев си остава „най-пълноценният художествен образ на Прехода”, един значим епизод от не толкова отдавнашната българска история. Затова и филмът е за паметта, за уроците на миналото, които не бива да бъдат забравени. Криминалната нишка пък е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Зрителите на единствената прожекция в Киномания (15 ноември, 19:00 часа, зала 1) ще имат възможността да съпреживеят драматичния личен избор и път, който извървяват героите на филма към себепознанието във време на големи обществено политически промени, време на възторг, на силни емоции, на излъгани надежди и разочарования, време на хаос.

Режисьорът му Петър Попзлатев споделя: „Този филм има своя потребност да бъде документално приближен към най-важното събитие в новата българска история – чрез технологията на промяната да зададе няколко въпроса от философски порядък, да провокира всеки един българин да открие и продължи историята, която се опитах да разкажа във филма.

Много трудно се прави филм от историческа значимост, в който се казват доста смели неща”.

Още акценти от програмата  на Киномания 2018

Сред премиерните филми в зала 1 гледаме още:

  • откриващия филм на Кинофестивала в Кан „Всички знаят” (17 ноември),
  • Рудолф Нуреев: Бялата Врана” (23 ноември) – третият режисьорски опит на Ралф Файнс,
  • Папа Франциск: Човек на думата си” (24 ноември) – най-новият документален филм на Вим Вендерс и
  • Лоро” (25 ноември) – на италианския майстор Паоло Сорентино за Силвио Берлускони, които вече дават заявка за потенциални хитове.

Зрителите ще имат възможност да се насладят и на селекция от филми на големия режисьор Ингмар Бергман, които ще бъдат показани преди официалната програма в периода 8-14 ноември.

Всички знаят – Пенелопе Крус и Хавиер Бардем отново заедно на голям екран

Филмът „Всички знаят” на прочутия ирански режисьор Асгар Фархади, който откри фестивала в Кан тази година, ще бъде едно от горещите заглавия, което Киномания 2018 ще представи.

Звездната двойка Пенелопе Круз – Хавиер Бардем, която българската публика гледа наскоро в „Да обичаш Пабло“, играят главните роли в този напрегнат психологически трилър за подозрения, пари и потомство. Партнира им обаятелният испаноезичен актьор Рикардо Дарин, а в продукцията участват още Едуард Фернандес, Барбара Лени, Инма Куеста, Елвира Мингес, Рамон Бареа.

В центъра на историята е Лаура, която живее с аржентинския си съпруг в Буенос Айрес, но се връща в родното си село в Испания, заедно с децата си. Поводът е сватбено тържество. Неочаквани събития по време на престоя й там разбулват семейни тайни, изненадващи реакции и изправят героите пред трудни психологически решения и тежък морален избор.

Смятан за един от най-амбициозните проекти на виртуозния режисьор, носител на две награди „Оскар” за чуждоезичен филм (за „Раздялата” и „Търговският пътник”), както и на „Златна мечка” от фестивала в Кан, „Всички знаят” е богат на нюанси, изключително въздействащ и озарен от великолепната звездна актьорска игра. Кино от най-висока класа.

„Бардем и особено Круз впечатляват в ролите, специално написани за тях.

Тяхната химия, но и тяхната меланхолия за това, което е могло да бъде, са осезаеми“, пише в ревю за филма „Hollywood Reporter“.

Единствената прожекция на „Всички знаят”, в рамките на Киномания, e в зала 1 на НДК на 17 ноември от 19:00 часа.

Билети

Билети за филмите в зала 1, както и за ретроспективите на Бергман вече са в продажба  на касите на НДК и на tickets.ndk.bg.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук