момент от Власт и съпротива

снимка: Katrin Ribbe

Цели поколения в тази страна не разбраха никога какво е свобода.

Това е фраза, която произнася героят на Самуел Финци – Константин Шейтанов, в постановката „Власт и съпротива“ по едноименнния роман на Илия Троянов.

Представлението

Това е и изречението в текста, което мотивира актьора да участва в спектакъла. Номиниран за най-добър немскоезичен роман през 2015 г., „Власт и съпротива“ е адаптиран за сцена и поставен в колаборация между театрите „Шаушпил Хановер“ и берлинския „Дойчес театер“ в Германия.

То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето.

Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало. „Власт и съпротива“ е сред високо оценените представления на изминалия театрален сезон в Германия.

За съставянето на неговата романова основа писателят Илия Троянов близо 20 години прави проучвания, провежда интервюта със свидетели на времето и изследва документи от периода. Излязлата през 2015 г. в Германия книга се нарежда сред 20-те номинирани за немскоезичен роман на годината. На сцена я поставя чешкият режисьор Душан Давид Парижек, който работи активно в Германия, Швейцария и Австрия и се е утвърдил като едно от интересните лица на съвременния немскоезичен театър.

„Власт и съпротива“ ще може да се види на 18 и 19 юни в Народния театър „Иван Вазов“ като част (и акцент) в програмата на „Световен театър в София“- фестивалът представящ различните лица на седмото изкуство и у нас.

На немски език със субтитри на български.

Дискусията

Актьорът, режисьорът и авторът на романа ще участват и в дискусията „Театър и политика“ на 19 юни от 11 часа в „Гьоте институт“ в София.

„Шаушпил Хановер“ и берлинския „Дойчес театер“, с участието на актьорите Самуел Финци, Сара Франке, Хенинг Хартман и Маркус Йон. Постановката е на Душан Давид Парижек. Скоро ще може да я видим и в България – спектакълът е сред най-интересните заглавия в програмата на „Световен театър в София“. Ще има две представления у нас – на 18 и 19 юни в Народния театър.

Моменти от театралната версия на „Власт и съпротива“

Световен театър в София вече представи заглавия от Франция, Италия, Чехия, Русия и Великобритания на различни сцени в столицата.

И след като се насладихме на естетки разказаното взаимодействие между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл „Хаканаи“ (Франция), на поетичния танц, хипнотична хореография и красива, премерена сценография в „Планината Чирчео“ (Италия) и на виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в„Неудачници“ (Чехия), нямаме търпение да видим и акцента в програмата на Световен театър в София.

Още от/ за „Власт и съпротива“:

Откъс и акценти от премиерата на “Власт и съпротива” на Илия Троянов

Още за Световен театър в София:

Световен театър в София 2018: Различните лица на съвременния театър

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук