Обичате да четете? Четете у дома, в метрото… на пейка в парка? Възможно е съвсем скоро да предпочитате последното…

Скритите букви

идея и илюстрация: Кирил Златков

Пейки с формата на уникалните букви от кирилицата ще бъдат поставени през месец май в София. Всяка от тях ще бъде свързана със стихотворение от съвременен български поет. В уютни и тихи кътчета на паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани преходи, тези пейки ще обособят нови места за четене, извън шума и обичайните туристически обиколки.

Идеята и дизайнът на пейките е на художника Кирил Златков, а проектът добива завършения си вид покрай културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС с участието на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева. Буквите – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю и Я – са избрани, защото нямат аналог в латиницата и гръцката азбука.

Скритите букви

„Скритите букви“ – проект на фондация „Прочети София“ – е съвременен прочит на българската кирилица – идея, която тръгва от пресечната точка между типография, литература и градска среда, за да очертае нови културни траектории в София, да провокира среща със съвременната българска поезия, да създаде различно преживяване за жителите и гостите на града.

 

идея и илюстрация: Кирил Златков

Със всяка пейка ще откриваме и стихотворение на български поет, вдъхновено, посветено или свързано със съответната буква. Поетите са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова.

Литературни разходки и дискусии

В рамките на проекта ще се проведат специални Литературни разходки, както и дискусии, свързани с литературното картографиране и намесите в градска среда.

17 май 2018 г., 19:00 ч., „Генератор“
„Случаят „Скритите букви“ и други намеси в градска среда“

Дискусията ще очертае траекторията на промяна на проекта „Скритите букви“. Това обаче ще е само един от поводите, които ще поставят въпроса за това какви намеси са възможни в града около нас, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, с какви административни пречки се сблъскват творците и къде се намираме ние, спрямо световните тенденции за намеса в градската среда.

8 май – 2 юни
Изложба СКРИТИТЕ БУКВИ

Галерия SYNTHESIS (София)

Още един, любим типографски проект, свързан с кирилските букви:

Изложбата “Под езика 2018” смущава въображението ни от Моста на влюбените – с 60 пана и повече от 40 нови идеограми

Под езика: графичен (и социален) експеримент на Дамян Дамянов прераства в типографска книга и изложба

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук