Нова мащабна изложба на художника Дамян Дамянов, посветена на буквите и скритото „под езика“, може да бъде видяна от 19 март до 1 април на Моста на влюбените в София

Това е преди всичко игра. Игра на превръщане и жонглиране с букви, думи и символи.

Този изобразителен подход възприема езика и неговия графичен еквивалент като парче глина, което мозъкът ни мачка като юмрук, придавайки му различни, неочаквани форми. Той е развиващ се във времето проект.

Днес и тук изглежда по този начин и дори аз нямам представа как ще изглежда утре. Неговата цел е единствено да ни напомни, че нашето въображение е това, което ни отличава като разумен вид, а то не бива никога да се чувства комфортно. Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано.”, смята авторът на любимия ни графичен (и социален) експеримент, художника Дамян Дамянов.

Под езика 2018

След като стартира през 2016 г. във фейсбук и излезе отвъд реалиите на онлайн пространството с изложба в НДК и лимитирано книжно издание през 2017 г., сега типографският проектПод езика“ на популярния български художник Дамян Дамянов се пренася на Моста на влюбените.

В периода 19 март – 1 април столичани и гости на града ще имат възможността да разгледат новата изложба на Дамянов „Под езика 2018“, която включва 60 пана, повече от 40 нови идеограми (15 от които на европейски езици) и определения от писатели, художници, журналисти и др.

Посветеният на кирилската азбука графичен експеримент се разраства и развива постоянно. Досега „Под езика“ включваше 60 кирилски букви, 60 идеограми и 60 определения.

През 2018 г. към тях се добавят още по 30, като някои от буквите и думите, които съставят идеограмите, са на чужди езици – английски, френски, италиански, немски, гръцки.

Немалка част от подбраните в проекта думи са и чуждици – думи-номади, които са пресекли границите на ежедневния ни речник сравнително скоро. Те обогатяват езика, напомнят ни, че той е жив, дишащ организъм.

Типографският проект „Под езика“ свързва нишките на два типа комуникация – писмено-абстрактната и изобразително-конкретната.

Целта на автора е да покаже приблизителна картина на съвременното ни общество. Прецизно подбраните думи и графичните превръщания на буквите в изображения издават времето, в което живеем – поставени във все по-смаляващ се свят, опитвайки се да разберем собствения си, разширяващ се непрестанно и неминуемо светоглед.

Изложбата „Под езика 2018” може да бъде видяна от 19 март до 1 април, а официалното й откриване е на 20 март от 19:00 часа на Моста на влюбените. Обновеното книжно издание „Под езика“ е вече по книжарниците.

По покана на Европейската комисия на 12 и 13 март тази година Дамянов ще изнесе в Брюксел и Люксембург лекция със заглавие „Alphabetic Disorder – кирилицата и „Под езика” в контекста на европейската писменост”.

За „Под езика“ вече ви разказахме тук:

Под езика: графичен (и социален) експеримент на Дамян Дамянов прераства в типографска книга и изложба

С художника Дамян Дамянов може да се срещнете и тук:

Дамян Дамянов: Корицата е превод. На общочовешки, изобразителен език (видео интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук