„Всички мои карикатури идват от сърцето и душата ми.

Искам те да бъдат автентични. Каквато и да е темата, за мен най-важното е да бъда честен“.

Това е веруюто на кубинския художник Анхел Болиган (Ángel Boligán)

Болиган е израснал в Куба, но е живее в Мексико от 1992 г. насам.

Любимата му техника е мастило върху картон. Понякога добавя цвят в карикатурите си с Photoshop, но все още предпочита да използва акварел и молив.

Болиган цитира американците Сол Стайнбърг и Дейвид Левин като оказали влияние върху работата му, но изследователите на изкуството му намират необикновения сюрреалистичен и безмълвен подход за сроден с движението на новото кубинско изкуство.

Може би защото Болиган буквално е израснал сред карикатури и сатира. Неговият родния град Сан Антонио де лос Баньос е известен като кубинската столица на хумора. „През 1917 г. там се проведе първата изложба за карикатури в Куба.“, спомня си Анхел за града, превърнал се с годините в център на визуалните изкуства. Сан Антонио де лос Баньос е домакин на Музея на хумора на Куба, първият по рода си в Латинска Америка, а от 1979 г. е на всеки две години там се провежда Фестивал на хумора.

Куба има дълга традиция в карикатурата и сатира, като тя не се възприема за по-нисша форма на изкуство. Хуморът е важен за кубинците, в техния свят на ограничения, като начин да изразяват себе си и идеите си. „Карикатурите се смятат за част от изкуствата в Куба“, казва Болиган. „Това е една от причините, поради които

аз и моите колеги не виждаме себе си като журналисти, а като художници.“

Един от рецензентите на последната му книга –„Любовта и други лъжи“ (El Amor y Otras Mentiras), пише: „Анхел Болиган е изключителен художник, който съчетава съвършения и дързък рисунък, журналистиката, интелигентния хумор и критиката.

Карикатурите му са спечелили безброй награди, включително престижната World Press Cartoon Grand Prix (2006) и Националната журналистическа награда, с която е отличен два пъти.

Една от характеристиките на работата му е безвремието. Болиган е гръмоотвод, който наблюдава най-дълбоките корени на човешките проблеми, за да ги коментира и нарисува по възможно най-добрия начин: чрез хумора.“

Самият Анхел Болиган се определя като:

„Ловец на абсурдите и човешката глупост, които се препъват по света;

рисуващ реални образи, или въображаеми, разсъбличащи ни пред мастилено огледало“.

Карикатурите на Анхел Болиган

Снимки: Ángel Boligán в Instagram

Повечето ни читатели намират статията за плашеща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (33%)
  • обезпокоителна (33%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук