Митически песни. Българско народно творчество

Играта приключи. Честито на победителката Соня Григорова!

Благодарим от сърце на всички за участието и интереса!

Очаквайте скоро новите ни игри – за книги, за билети за кино и театър и др. Следете за скорошното им обявяване в седмичния бюлетин, който получавате на мейла си (може да се запишете тук: http://jasmin.bg/sedmichen-byuletin-na-jasmin-bg/)

* * *

В Международния ден на майчиния език обявяваме съвместна игра с Изд. Ерове за книга съкровищница – „Митически песни. Българско народно творчество“.

Изданието впечатлява с подбора на текстове и графично оформление – първите по рода си “Митически песни. Българско народно творчество” е илюстрирано от Албена Лимони и Костадин Кокаланов и с уводни думи на доц. д-р Веселка Тончева.

За да участвате в играта, е нужно единствено да харесате фейсбук страницата на Jasmin.bg и да тагнете в коментар под поста приятел, с когото бихте споделили митическа песен:

Успех на всички участници в новата ни „книжна“ игра!

Победителите ще изтеглим на случаен принцип на 7 март 2018 г.

В случай че късметлията, изтеглен на случаен принцип, не отговори на съобщението, с което го уведомяваме за наградата в рамките на 10 дни, на 18 март 2018 г. ще изтеглим подгласник.

Предоставената лична информация от победителите в играта е защитена и ще бъде използвана само за нужната идентификация на спечелилите и за изпращането на книгите, като се съхранява при необходимите условия за конфиденциалност.

За Митически песни. Българско народно творчество

„Експериментален проект. Пресечна точка на традицията и съвременността.“

Така любимото Изд. Ерове нарича новата си книга.

Български митически народни песни е определение на нашите първи етнографи и фолклористи, защото текстовете отразяват народната митология на българина. Чрез митовете в древните общества хората се опитват да си обяснят Космоса, природата, света и случващото се около тях – така се раждат образи на същества и представи, така се очовечават природни явления, така се изразяват страхове, изумление, надежди, желание за откриване и опознаване и т.н.

Избраните десет песни дават най-обща представа за характеристиките на основните персонажи в митологичната система на българите – змей, змеица, самодиви, орисници, чумата и др. Идеята на проекта е да се популяризира българския фолклор чрез съвременни изразни средства.

Откъс от “Митически песни. Българско народно творчество”

За Ерове

Издателство Ерове е рожба на семейството етнолози Тодор и Атанаска Станчеви и е продължение на дългогодишните им усилия да популяризират културната антропология в България с „Международен фестивал на етнографския филм“.

Освен тематични, усилията им са и естетически. Кръстено на двете най-специфични букви в българската азбука, Ерове печата книгите си само с български кирилски шрифт, който осигурява значително по-красив, богат и четивен вид на текста. Всички корици са авторски и предлагат художествена интерпретация на съдържанието на книгите.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (100%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук