„Етгар“ на иврит означава предизвикателство. Кръщават един от най-обичаните писатели в света така, защото се ражда в шестия месец със жълтеница и нищожни шансове за оцеляване. Оказва се, че се справя добре не само с първото си предизвикателство, но и с последващите кризи и решава да

пише, за да прави реклама на живота.

Едгар Керет

Случваща се между Тел Авив и Ню Йорк холандската документална продукция „Етгар Керет: по действителен случай“ разказва защо творчеството му е животоспасяващо за самия него. Ежедневието на Керет е модерна приказка, бликаща от цветове, емоции, комични абсурди и колоритни персонажи. През целия филм зрителят е непринуден свидетел на момчешките шеги с двамата му приятели от детинство, на откровенията на жена му Шира и захласващите разговори с колеги.

Филмът умело мимикрира маниера на разказване на Керет, смесвайки по много приятен начин реалност, фикция и фантазия. Често самият Керет влиза в ролята на герой от свой разказ, допълвайки сюжета с любопитните реални случки, заклещени в гръбнака му. Той притежава вродената интуиция да разпознава кога една история се случва и никога не спира да говори, като непрекъснато смесва фантазия с комична реалност, за да подсили позитивното послание.

„Ще продължи да ви разказва истории, дори ако в момента получавате сърдечен удар“, шегува се негов приятел.

Русувайки портрет на Керет, лентата скицира абсурда да си либерален и хуманен индивид в Израел на фона на непрестанните военни действия и смазващата реалност на тригодишна задължителна военна служба с произтичащите от това кошмари.

Писането връхлита Керет като спасителна жилетка в повратен момент в казармата, когато най-близкият му приятел се самоубива по време на военната им служба. Измъчван от мисълта, че не му е дал достатъчен мотив, за да го задържи при живите, Керет започва да си говори с него наум и намира смисъла в създаването на кратки истории.

Авторът на „Седем добри години“ формулира вдъхновението си така: „Нуждата да разказвам истории е продиктувана от необходимостта да създам структура на заобикалящата ни реалност.

Чувствам, че колкото е по-хаотична и безсмислена, толкова по-силна е нуждата да разкажа история за нея.“

Етгар Керет: по действителен случай

Филмът е част от богатата и любопитна програма на Master of Art. Все още можете да го видите, на 27 април от 17:15 часа в Евросинема.

* * *

Колонката на Мая е авторска поредица на нашия гост-автор – Мая Иванова.

Ентусиаст със страст към мода, съвременно изкуство и пътешествия, хедонист и авантюрист, Мая ни вдъхновява да откриваме един по-пъстър и различен свят.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук