Портрет на кралица Виктория, нарисуван през 1859 г. от Франц Уинтерхалтер

Новата 2018 година се очертава да бъде вълнуваща за британското кралско семейство.

През април се очаква на бял свят да се появи третото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт. Месец по-късно по-малкият му брат Хари ще се венчае за любимата си – американската актриса Мегън Маркъл.

Еуфорията на Острова около щастливите събития е голяма, като специално внимание се обръща на всяка стъпка на кралските особи и съобразяването им с вековния дворцов етикет. Или по-точно – на все повечето изключения от него.

Например, звездата от сериала „Костюмари” прекара Коледа с кралското семейство, макар че все още официално не е негов член. Нещо, което в недалечното минало е било немислимо.

Така например, ключов момент, който предопределя качването на кралица Елизабет II на престола, е абдикацията на чичо й – крал Едуард VIII, който избира брака с разведената американка Уолис Симпсън пред короната.

Короната

Именно от абдикацията на крал Едуард VIII през 1936 г. започва и историческият сериал на „Нетфликс”- The Crown или „Короната”, който има за цел в шест сезона по 10 едночасови епизода да разкаже личната история на Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх в британската история.

Първите два сезона на сериала, които обхващат младите години на Лилибет, както се обръщат към кралицата най-близките й, вече зарадваха феновете и получиха висока оценка на Острова.

Ролята на младата кралица, която наследява трона след преждевременната смърт на баща си – Джордж VI, през 1952 г., се изпълнява от Клеър Фой. Ролята на съпруга й принц Филип се изпълнява от Мат Смит. Щафетата за зрелите години на кралското семейство ще бъде поета от друг тандем актьори за третия и четвърти сезон и от трети – за последните два.

Освен че вдига завесата за личния живот на кралицата, сериалът внимателно проследява и стъпките, които Елизабет II прави, за да реформира строгите дворцови правила и да даде повече свобода на близките си.

Освен с тежестта на короната и държавните дела, тя трябва да се справи и с многото скандали, свързани с кралското семейство, които пълнят страниците на британската и международна преса през годините. Като се започне от евентуалните забежки на младия принц-консорт и се стигне до разводите на наследниците им, най-шумният от които беше този на принц Чарлз и безусловно обичаната от британците Лейди Ди.

“Короната” ще вдигне завесата на личния свят на кралица Елизабет II в шест сезона по 10 епизода

Виктория

Октомври 2016 г. беше важен момент за Елизабет II, защото именно тогава тя стана най-дълго управлявалият британски монарх, като задмина прапрабаба си кралица Виктория. В момента нейният живот също се разказва във варианта на сериал, започнат от 2016 г. от британската телевизия ITV в партньорство с американската WGBH Boston.

През декември 2017 г. беше излъчен последният осми епизод на втория сезон на „Виктория”, плюс един допълнителен коледен девети епизод, а третият сезон ще се завърти през 2018 г. Драмата се базира на истории от дневниците на кралицата, а образът й се пресъздава от Джена Колман.

Джена Колман като Виктория

Прилики и разлики между двата сериала (и двете кралици)

+ И Елизабет II, и Виктория се омъжват по любов и въпреки неодобрението към избраниците им. Принц Филип има гръцки корени, а Алберт е потомък на немската фамилия Сакс-Кобург Гота. От своя страна, и двамата принцове трудно преглъщат ролята да бъдат съпрузи на кралицата и винаги да бъдат на второ място.

Но въпреки терзнията на мъжкото им его, те намират своето място в кралския двор и печелят уважението на британците с активната си обществена дейност. Принц Алберт е на гребена на вълната по време на Индустриалната революция в Англия и съдейства за развитието на много проекти в областта на науката, образованието, изкуството и има голям принос за модернизирането на британската политическа система.

Принц Филип от своя страна играе важна роля за развитието и популяризирането на кралската институция. Именно негова е идеята коронацията на Елизабет II да бъде предавана пряко по телевизията, което значително „вдига рейтинга” на кралското семейство.

Сватбата на кралица Виктория (Джена Колман) и принц Алберт (Том Хюз).

– Въпреки че и двете кралици наследяват короната в ранна възраст, управлението на Виктория започва, когато тя е едва на 18 и вече като монарх през 1837 г. става съпруга на принц Алберт. Двамата имат девет деца и много щастлив, но уви, кратък брак, тъй като съпругът й си отива преждевременно през 1861 г.

Това потапя кралицата в дълбок траур, който за няколко години я отдалечава от обществото. Елизабет II, от своя страна, става кралица на 26, когато вече е омъжена за принц Филип и двамата имат две деца. И макар и според слуховете бракът им да не е толкова безоблачен, тя се радва на подкрепата на съпруга си и до ден днешен, а през 2017 г. двамата отбелязаха 70-годишнината от сватбата си.

+ И двете кралици започват управлението си без достатъчна подготовка по обществено-политическите въпроси, особено по отношение на международната ситуация. С много усилия, упоритост и внимателно подбрани съветници обаче те бързо навлизат във водите на дипломацията и развиват усета да вземат най-правилните решения за монархията.

За финал оставих два любопитни факта, свързани с най-приказния ден от живота на една принцеса – този на сватбата й. Венчавката на Елизабет II идва в труден момент за Великобритания и Короната. През 1947 г. страната е финансово изтощена, само няколко години са минали от края на Втората световна война.

Пищната й рокля, обсипана с 10,000 перли, е прекалено скъпа и за изработването й Бъкингамският плаща с купони, голяма част от които са получени от британци от всички части на Острова, които искат да помогнат на принцесата си.

Роклята на нейната прапрабаба също е специална – кралица Виктория шокира двора с нестандартния до този момент избор на цвят – бял. Така с ексцентричният си за онова време избор тя задава традиция за бъдещите булки за десетилетия напред.

Сериалът „Виктория” разказва за младите години на британската кралица, заела трона едва на 18-годишна възраст

Това, което прави и двата сериала ценни, е историческата им точност (въпреки подсилването и  леката интерпретация на някои моменти) и фокусът им върху важни събития от историята на Великобритания.

Не са спестени и чисто човешките им слабости. И двете в дадени моменти от живота си се чувстват лишени от своята свобода и невъзможността да правят изборите си като обикновените жени. Виктория, например, не е била особено очарована от идеята да има много деца, периодите на бременност и раждане я хвърлят в дълбоки депресии. Което не я спира да стане майка на 9 деца, които с браковете си да затвърдят позицията на кралската фамилия на континента и да я направят „бабата на Европа”.

„Короната” пък представя младата Елизабет II като суетна кралица, която ревниво пази блясъка и вниманието на британците основно за себе си, дори и с цената да пренебрегва желанията на най-близките си. Така за нас, простосмъртните,  остава облекчението, че, за разлика от приказките, професията кралица в реалния живот въобще не е лесна ;-)

Още статии „със  синя кръв“:

Императрица Сиси – Една (несбъдната) мечта за любов

Версай – мечтата на един крал

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук