Любимата поредица (Не)познатите визуални артисти на България ни отведе при Симона Караиванова (ghostpuff), в която веднага разпознахме един от онези пъстри творци, заради които въобще сме създали своеобразната артистична „щафета“.

Симона Караиванова

Симона Караиванова и… нейната чаровна, рисувана двойничка Симона Караиванова

„Баба под прикритие, която плете шапки“, „любител на природата“, „очарован от смесените техники“ творец… Коя е Симона Караиванова?

Здравейте! Казвам се Симона – пораснало дете! Като малко дете все се бутах в кинкалерии и книжарници. Исках да подхвана всичко – да бродирам, да плета, да рисувам. Сега, като пораснало дете, имам опцията да си купувам игли и ножици без да ме гледат съмнително и да ме питат “мама с теб ли е?”.

А какво е ghostpuff?

Ох, иска ми се да имам добра история зад това име, но уви нямам. Бях запалена по митични създания и градски легенди за призраци, че от там и “ghost”. “Puff” идва от cream puffs, едни такива малки еклери, които преливат с крем и които бяха на масата ми, когато си заплювах име. Колкото и да въртя и суча, това е най-интересното по името, хахаха!

Разведи ни из страниците на скицника си! Какви теми те вълнуват в момента?

В момента – есенни цветове, животни, които се занимават с позабравени професии, предизвикателства из социалните мрежи и постоянство. Опитвам се да балансирам Instagram, Youtube и хората с които работя. Искам да подхвана пак бродирането, но не ми остава време. Ще ми се да има повече светлина в деня!

Имаш ли любими платна, техники, медии? С какво би искала да експериментираш?

От близо една година цветните моливи са най-любимите ми “инструменти”. Обичам да рисувам с тях, както детенце би рисувало – с много натиск и пренаслояване на моменти. Моливните майстори сигурно се ужасяват сега, но на мен така ми допада. Съвсем наскоро започнах и да добавям гваш и маркери при моливите. Създава много приятна, суха повърхност и прикрива лесно грешките :D Много искам да експериментирам с многопластовото отпечатване и линогравюра.

Лисици, котки, мечоци, тигри и най-различни пилета… Наистина ли виждаш хората като животни?

По-скоро виждам животните като хора. Обличам ги във дрехи от 80-те, 1800-та и и каквото друго ме вълнува във момента. Давам им професии и занимания, някак си по-интересни са ми! На моята котка говоря като на човек.

Рисуваш също аватари, портрети по снимки. Как успяваш да уловиш характерното за действителна личност в един образ?

В началото рисувах само за себе си: аватар който да ме представя из социалните мрежи. Но със времето, хора ме попитаха дали бих им направила портретна рисунка с любимия човек или животинче. Аз естествено бях във възторг! Тъй като се стремя да рисувам хората доста по семпло, наблягам на погледите, дрехите и отличителните белези, за да се разпознаят :))

„Хитър Петър и змеят“, Златното момиче… рисуваш герои от български (и не само) приказки. Мислила ли си за авторска книга? 

Цялата работа с илюстрирането на детски книжки, всъщност започна от първата моя, която трябваше да направя като задача в университета. Преподавателят ми ме посъветва да я разпратя на българските издателства, но уви отвсякъде получих отказ. Истината е че, ако не си вече известен писател/художник, никое издателство няма да ти издаде книгата.

С мое приятелче спечелихме финансиране на детска книжка, която трябваше да издадем за около година. От всичките възможни български издателства, до които се допитахме, едва 2-3 се съгласиха, но накрая искаха пълни права над книгата, както и да я редактират по свое виждане. На кратко, не я издадохме и върнахме субсидиите за нея. Но, от там започнах да търся автори и хора, които от своя страна търсят илюстратори и така се роди първата ми работа – “Хитър Петър и змеят”.

Покажи ни още любими проекти. С какво се занимаваш в Холандия?

Със същото с което бих се занимавала в България :D Рисувам! В Холандия дойдох, за да бъда с по-добрата си половинка, докато той се изучи. А аз работя от вкъщи, или от някое кафе/скамейка! Хубавото на свободната практика е че аз си избирам кое да е работното ми място. Лошото е че липсват колеги… и дисциплина… понякога :D Вятърът в Холандия е малко в повече, но пък имат велоалеи буквално до всяко езерце и горска пътечка, което е невероятно!

Марияна Пашева, която ти „подаде щафетата“ в поредицата (Не)познатите визуални артисти на България, би искала да те попита как проектът “Little Book for Big Changes: Kid‘s Activity Book“ е стигал до теб. Тя намира (също като нас) илюстрациите ти за „прекрасни, с характер и леко иронично намигване“ и ще се радва да споделиш „къде ги намираш всички тези чудни образи?“

На една от платформите за фрийланс работа имаше търсене за илюстратор на детска книжка, която да запознае дечицата с опазването на света и това как да бъдат глобални граждани. Много ми допадна идеята, макар до момента да не бях работила по толкова голям проект. Участвах в конкурса и ме избраха.

Дамите които разработват книжката са невероятни и наистина правят работата ми много интересна и приятна. Колкото до ироничното намигване, съвсем без да искам е! :D Много от това, което рисувам е с впечатление от детските ми години, когато гледах нон-стоп Cartoon Network.

А ти имаш ли незададен въпрос към любим, български визуален артист?

Въпрос към невероятната Ива Димитрова: Как се спря на милионите малки детайли и линии в главозамайващите ти прекрасни работи? Или как намери стила си, който така обичам!

Ние също го обичаме и обещаваме да я попитаме. Очаквайте продължение…

Пъстрият свят на Симона Караиванова – в едно видео

Мона Караиванова (ghostpuff) може да откриете още в: InstagramFacebookDribble & Behance

Всички гости в поредицата (Не)познатите визуални артисти на България ви очакват тук.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (15%)
  • вдъхновяваща (65%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (5%)
  • необикновена (10%)
  • плашеща (5%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук