Срещаме се с Десислава Йорданова, вдъхновител и двигател на издателство „Пурко“, за да ни разкаже за поредицата „Ана Ана“, смело и красиво сваляща границите за четене на комикси.

един от комиксите с Ана Ана

„Пурко“ и Ана Ана – как се запознахте?

Запознах се с Ана Ана на една софийска спирка (Ася, собственик на „Бяла лодка“ – книжни чудеса, ми я показа).

Припознах дъщеря си в нея.

Усетих колко емоционално близки са историите в книгите, с това което изживява и разиграва в ежедневието си дъщеря ми. От гледната точка на дете, което още не е наясно някой думи и изрази какво означават и как се връзват с определено поведение, изразителните мимики на героите нарисувани в книгата помагат страшно много на децата в свързването на определените емоции с тях.

Затова дори хора ми споделят как използват книгите на Ана Ана в психотерапията с деца. Да не говорим колко безумно сладко са нарисувани!

Как се е появила Ана Ана?

Ана Ана е сестрата на Пико Бог. Това е друг комикс на същия автор и илюстраторка, който харесвам и се надявам да успея да издам за българските деца.

Тандемът е нестандартен, но като се замисли човек, напълно обясним – майка и син.

Майката пише сценариите за комиксите, а синът ѝ ги съживява с илюстрации. Самата тя споделя, че идеята да започне да пише и хрумнала, докато гледала как прекрасно нарисувани герои без история потъват в забрава в папките на сина ѝ. Днес Ана Ана набира популярност в България и напълно заслужено. Няма по-живи, по-динамични и по-обичани истории от тези на русокосата Ана Ана и плюшените ѝ играчки.

Казвате, че вярвате в смисъла от четенето на комикси, които често са подценявани и като форма на изкуство, и като четиво…

Комиксите са друг вид литература. Многократно съм споменавала, че за възрастен човек, който не е имал досег с комиксите, те са трудно четиво и често скептично пренебрегвано.

За децата те са богатство на възприятия.

Картините допълват текста и обратното. Особено когато детето е малко, то има нужда от основа, върху която да гради историята.

Динамиката в комикса, привлича децата, а последователността и развитието в картини помагат на детето да запълни цялостно картината. Доказано е, че при четенето на комикс се активира много повече мозъчна дейност, защото едновременно трябва да се обработи не само текстовата/ разказвателната, но и визуалната част от историята.

Комиксът привлича силно децата и младежите, затова той е много подходящ за предаване на знания и умения. Не бива да го пренебрегваме, а напротив, да се възползваме от това му качество!

Учудвали ли са ви българските приятели на Ана Ана с реакция или въпрос?

Не са ме учудвали, а по-скоро са ме радвали безкрайно. Хора ми споделят филмчета, в които децата им разиграват историите от книгите на Ана Ана. Изумително сладки малки деца, възторжено четящи Ана Ана, с гласове имитиращи различните герои. Благодаря ви!

Защо представяте Ана Ана с любопитно сапунено събитие?

Защото четенето не е абстрактен акт в невъзможен идеален свят. То се случва сега и сега можем да приложим ползите от него. Това важи изключително за историите на Ана Ана!
Искаме да покажем на родителите, как могат да съчетаят четенето и ученето с приятни занимания с децата. Затова преди време правихме шоколадов крем, а сега сапунена фиеста.

Разкажете ни повече за издателството, влюбено в „комиксите и всички красиви, забавни, изпълнени със смисъл книги“.

Обичаме комиксите и книгите като цяло, които използват хумора като похват да пресъздават дадена история или ситуация. Имаме и друга страст – настолните игри. Неотдавна издадохме първата си такава „Пиратска схватка“ – джобна настолна игра за смятане. Това е ново предизвикателство за Пурко.

Още съкровища от „Пурко“:

Честит рожден ден, Туве Янсон!

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук