фотографии на Мери Елън Марк гостуват в София

снимка: Мери Елън Марк ©, „Тайни прави балонче,“ 1983 г.

Контрастът между сиропиталищата в Калкута и снимачните площадки на Холивуд, между живота на малолетни проститутки и едни от най-големите кинознаменитости…

Това и още много ще можем да видим на 136-ата самостоятелна изложба на Мери Елън Марк. Софийска градска художествена галерия ще я покаже от 27 март до 22 април, в рамките на платформата “Майстори на фотографията”.

Заснети в продължение на 5 десетилетия кадрите на Мери Елън Марк са я превърнали в символ на фотожурналистиката, документалната и портретната фотография. В една от най-уважаваните и влиятелни жени в историята на съвременната фотография, която, изглежда, е снимала всичко.

снимка:  Мери Елън Марк © Рам Пракаш Синг със слона Шаяма, „Великия златен цирк“, Индия, 1990 г.

От портрети на Майка Тереза, индийски циркове, бордеи в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомници, травестити и хора с ментални заболявания по улиците на Ню Йорк…

До интимни потрети на куп холивудски знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови американски филми с десетки номинации и награди.

Мери Елън Марк е участвала в 136 самостоятелни и 250 групови изложби. Изнесла е близо 300 лекции в цял свят.

Носител е на над 60 награди, сред които наградата на Джордж Ийстман Хаус за цялостен принос към фотографията, както и тази на Световната фотографска организация за изключителен принос към фотографията. Издала е десетки книги, уводи към които пишат Изабел Алиенде и Милош Форман.

През далечната 1974 г. излиза книгата „Фотожурналистиката: Мери Елън Марк и Ани Лейбовиц: женската перспектива“. Нейни фотоесета и портрети са публикувани в над 100 издания, сред които LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue. Мери Елън Марк има 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ. Родена е през 1940 г., умира през 2015 г.

снимка: Мери Елън Марк © Марлон Брандо, „Апокалипсис сега“, Филипините, 1976 г.

В изложбата у нас ще има фотографии на  Мери Елън Марк от 3 цикъла – Портрети на знаменитости и кадри от снимачните площадки на култови филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк).

Марлон Брандо на снимачната площадка на „Апокалипсис сега“, Федерико Фелини, докато снима “Сатирикон”, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята, Уди Алън на балкона в Манхатън, Джони Деп на снимките на „Слийпи Холоу“…

Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия, Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико – всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет.

снимка:  Мери Елън Марк © Джони Деп на сета на „Sleepy Hollow,“ 1999 г.

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света.

Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат лидер в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината колекция от повече от 30 000 фотографии, списание „Америкън фото“ провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (100%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук