Филми, книги, музика и… гала вечери. Можем да имаме всичко, в рамките на любимия, кино-литературен фестивал. За трета поредна година CineLibri  предлага на посетителите си не просто кино, а празник на културите и изкуствата. Паралелно с над 200 прожекции на 31 филма, ще се насладим и на редица специални събития.

Специалните събития на CineLibri 2017

Холандски гала вечери

специалните събития на CineLibri 2017

Две Холандски гала вечери ще последват откриването на фестивала. В кино Люмиер Lidl ще бъде представено цялостното творчество на Херман Кох, преди прожекцията на филма по книгата му „Вечерята“, смятана за световен феномен и връх в творчеството му. Новата й екранизация с участието на Ричърд Гиър и Лора Лини, която ще бъде показана премиерно на CineLibri, е трета по ред, след оригиналната холандска продукция и последвалата я италианска версия.

Втората Холандска гала ще съпроводи прожекцията на филма „Тонио“, който бе холандската кандидатура за миналогодишните награди „Оскар“. Едноименната книга, по която е създадена лентата, е своеобразен реквием за преждевременната смърт на сина на автора Адри ван дер Хейден.

Седмица на италианския език, посветена на киното

В рамките на седмицата на италианския език по света, посветена на киното, ще бъдат представени три италиански филма. С комедията „Най-добри неприятелки“ ще ни запознае лично нейната сценаристка Дориана Леондеф в Дом на Киното. Лентата по едноименния роман „Златната възраст“ ще представи авторката на книгата Франческа Романа Масаро в кино Одеон.

Последният италиански филм в програмата на фестивала – „Фортуната“ на творческия тандем Маргарет Мацантини и Сержо Кастелито (гости на CineLibri 2015), ще представи  в кино Люмиер Lidl лично негово превъзходителство Стефано Балади, Посланик на Италия в България.

Избрано от френското кино

В партньорство с Френския културен институт ще бъде възродена една емблематична лента от 1967 г. – филмът „Дневна красавица“ на Луис Бунюел с участието на младата Катрин Деньов.

Специално за фестивала пристига ново дигитално копие от лентата на филма, даващо на българската публика уникалния шанс да го види на голям екран. Други бележити френски филми в програмата са откриващият „По действителен случай“ на Роман Полански, брилянтната анимация „Моят живот като тиквичка“ и „Дневникът на една камериерка“.

Дни на японската култура в България

Като част от 28-мите Дни на японската култура в България в рамките на CineLibri ще бъде излъчен японският филм „Любимата формула на професора“ по едноименния роман на Йоко Огава. Зрителите ще имат възможността да се насладят на един образец на изящна екранизация от Изтока.

Специално кино-музикално събитие

„Дама Пика“

Петък 13-и в рамките на фестивал ще бъде особено специален с последния филм на големия руски режисьор Павел Лунгин „Дама пика“. Прожекцията ще се състои в зала „България“ навръх нейната 80-годишнина в присъствието на режисьора. За откриването на вечерта оркестърът на Софийската Филхармония ще изпълни две арии от едноименната опера на Чайковски.

Част от програмата на фестивала са и две панорами, посветени на двама особено значими творци.

Панорами

Фолкер Шльондорф

Панорамата, посветена на творчеството на един от най-големите съвременни германски режисьори – Фолкер Шльондорф, на която той лично ще присъства, обхваща три негови филма – „Хомо Фабер“, „Една любов на Суан“ и „Историята на прислужницата.“

Антон П. Чехов е един от най-знаменитите писатели и драматурзи на всички времена – с над 900 произведения за 26-годишната си творческа дейност. В партньорство с Руския културно информационен център в София в рамките на CineLibri 2017 ще бъде представен нов сборник с белетристичните му шедьоври и ще бъдат показани 3 от най-добрите световни екранизации по произведенията му – „Вуйчо Ваньо“, „Палата номер 6“ и „Незавършена пиеса за механично пиано“. Специалният бонус към публиката на фестивала е, че трите филма ще са с вход свободен.

С вход свободен

Отново с вход свободен публиката на CineLibri ще може да гледа за първи път в 3D формат номинирания за Оскар късометражен филм на Теодор Ушев “Сляпата Вайша”, като част от специалната селекция късометражно кино на No Blink! Media.

Още за програмата на любимия CineLibri:

CineLibri 2017: акценти и пълна програма на фестивала, обещаващ добро кино, литература и музика

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук