за първи път на европейска сцена - Class

„Това е една история за театъра и хората, които го създават и за които той е съдба. Главните герои са актьори: той е най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк, а тя е млада, много популярна филмова звезда.

И двамата стават участници в житейски спектакъл, чийто край се оказва непредсказуем. Class е емоционално пътешествие, понякога хумористично, но много трогателно…

Това разказва Владимир Пенев, който поставя – за първи път на европейска сцена – Class от Чарлс Еверед. Радваме се, че един от най-добрите текстове на американския драматург ще се намери място именно в любимото „сакрално мазе“ Театър 199 „Валентин Стойчев. В ролите ще видим Юлиан Вергов и Мила Люцканова, а сценографията е поверена на Мира Каланова.

И напълно се доверяваме на Филип Аврамов, който казва:

„В „Class“, пиеса от висока класа на американския драматург и сценарист Чарлс Еверед, става дума за вдъхновяващ преподавател по актьорско майсторство, който работи с млада актриса. Тя мечтае да влезе в петте процента изпълнители, които биха могли да оставят своята следа на театралната сцена. А той е изживял горчивината на провала. Но след техните първоначални срещи се разкриват дълбоки тайни и мотиви, които представлението ще разгърне с хумор, нежност, меланхолия и надежда.

Режисьорът Владимир Пенев разчита деликатната тъкан на изтънчената драматургия с дълбоко разбиране и съчувствие към героите. Зарежда ги с енергия, жизненост и многопластовост. Мила Люцканова е нежна, красива, нахакана и крехка в ролята на Сара, а Юлиан Вергов е строгият, раздразнителен, но и раним Елиът.

Българският театър е по-богат днес от това, че творци като Владо, Мила и Юлиан са намерили своя път в него и го преследват с пълната си отдаденост и талант, създавайки истински вълшебна театрална магия.“

Премиерата на Class е на 28 септември от 20:00 часа. Следващи дати: 14 и 25 октомври, от 19:30 часа.

Class – за първи път на европейска сцена

Снимки: Павел Червенков

За автора на Class

Чарлс Еверед е роден на 12 ноември 1964 г. в Ръдерфорд, Ню Джърси, САЩ. Израства в голямо семейство с четири по-големи братя и сестри. Висшето си образование получава в „Ръдгърс“ в родния си щат, след което специализира при именития режисьор Джордж Хил в университета „Йейл“ в Кънетикът. Авторът е носител на редица награди за драматургия и киносценарии, сред които призовете на „Кроуфорд“, „Слоун“ и „Манхатън тиътър клъб“, както и на стипендията „Едуард Олби/Уилям Фланагън“.

Женен е за актрисата Уенди Ролф, с която имат две деца.

Сред по-известните му пиеси са „Били и Диего“ (1989), „Размерът на света“ (1990), „Следи“ (1990), „Дивите огледала“ (2003), „Хълмът на облаците“ (2004), „Бостън“ (2011). Заглавието „Class” (2013) е игра на думи, подсказваща за актьорска школа, от една страна, а от друга страна за високо ниво и стил в определена сфера или социален статут.

Чарлс Еверед работи за някои от най-престижните киностудии в Америка, като „Юнивърсъл“, „Дриймуъркс“ и „Парамаунт“. Той е сценарист и режисьор на филма „Да осиновиш моряк“ (2008). Автор е и на няколко епизода на известния телевизионен сериал „Монк“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук