Международната програма на ACT Фестивал за свободен театър посреща представления от Великобритания, Германия, Израел и Франция

4 чуждестранни спектакъла на 7-мия ACT фестивал за свободен театър

Сцена от спектакъла WHIST (Великобритания), вдъхновен от изследванията на Зигмунд Фройд

За седма година ще се радваме на АСТ Фестивал за свободен театър като ежегодна витрина на българската независима изпълнителска сцена.

Диалогът между българската публика и европейската свободна сцена също остава отворен, със стартиралата миналата година международна програма на форума. Между 11 и 17 ноември т.г., под мотото “Временна реалност”, ще гледаме 4 премиерни за България представления.

Диалогът между българската публика и европейската свободна сцена също остава отворен, със стартиралата миналата година международна програма на форума. Между 11 и 17 ноември т.г., под мотото “Временна реалност”, ще гледаме 4 премиерни за България представления.

 

Фестивалът ще доведе за първи път на родна сцена театрална постановка включваща Virtual Reality (виртуална реалност). Вдъхновен от изследванията на Зигмунд Фройд, уникалният спектакъл WHIST от Великобритания кани на пътешествие в подсъзнанието, където инстинктите водят през свят на сюрреалистични мечти и страхове. Преживяването обединява по невиждан до сега начин физически театър и технология за смесване на реалността. Постановката се случва с помощта на VR очила в специална среда, която размива границите между съзнателно и несъзнателно, реалността и фантастиката, физическото и виртуалното. Чрез изкуството, звуковите ефекти и интерактивен 360° филм всеки участник ще се докосне до пърформънс изкуството както никога досега.

Заедно с аудиторията сценичният колектив от Берлин She She Pop ще започне дискусия на една подценявана тема – собствеността, връзката на всеки с нея и социалното значение на разпределението на благата. Диалогичната постановка е на обиколка из Европа, където артистите събират впечатления от различните икономически микрокосмоси, превръщайки спектакъла в мулти-национална медиация с всяка своя следваща стъпка.

Сцена от интердисциплинарния пърформънс WORST CASE SCENARIO (Израел)

Професионален жонгльор, акробат и танцьор, музикант и изобретател и смела жена воин
ще представят архив от 23 мисли за конфликти в интердисциплинарния пърформънс WORST CASE SCENARIO. Всеки от конфликтите, на които публиката ще стане свидетел, се е случил в действителност и се пренася тук и сега. Спектакълът е съвместна разработка на четирима независими артисти от Израел, които са заети в различни сфери на пърформанса, цирка и музиката.

Точката на контакт между движение и текст ще изследваме в съвременния танцов спектакъл Relative Collider от Франция. Неговата създателка е изучавала неврология и знае как да стимулира нашия мозък и да предизвика възприятията ни. Пърформънсът е опит да разберем физическите закони на нашето присъствие един до друг като поставим под съмнение какво се обменя, създава и унищожава в акта на наблюдение.

Още за 7-мия ACT фестивал за свободен театър:

“Временна реалност”: 7-мото издание на ACT Фестивал за свободен театър ще ни напомни, че всеки миг е откритие

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук