детски книги, които да (си) подарите за Коледа

“Ако искате децата ви да бъда умни, четете им приказки. Ако искате да бъдат много умни, четете им много приказки.”

Така е смятал Алберт Айнщайн, а ние сме склонни да се съгласим с него.

Ако и вие искате да изненадате малки, големи, а дори и отдавна пораснали деца, с приказен подарък ви предлагаме 9 любими наши книги, които разлистихме или с чиито автори си поговорихме тази година:

Детски книги, които да (си) подарите за Коледа

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа на Л. Франк Баум

Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? Този приказен свят е създаден от автора на „Вълшебникът от Оз„.

„Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ (Изд. Колибри) разказва трогателната история на белобрадия старец – закачливо, с много топлота и обещание за чудо.

Автор на възхитителните илюстрации е Дамян Дамянов, а стиховете са преведени на български от Кристин Димитрова.

Може да я разгърнете тук.

Любими коледни истории от Джани Родари

Какво е Коледата без любимите на всички приказки под елхата?

Дали сме пред камината, или на Планетата на елхите, дали играчките ни оживяват и се маскират като индианци, или имаме вълшебно дърво, което ражда мандарини, бонбони и бенгалски огън – коледният дух обзема всички… и ги кара да правят снежни ангели в парка!

А може би ние, които сме чели „Приказки по телефона“, е време да запознаем децата си с любимия детски автор Джани Родари и въображението му, което кара дори Коледата да оживее.

Повече за книгата (участваща и в нашата коледна игра) може да прочетете тук.

Писма от дядо Коледа на Дж. Р. Р. Толкин

pismaotdqdokoleda3Едно предложение, което направихме още миналата година, но ще повторим, защото е подходящо за деца от различни възрасти, а също и за почитатели на автора на „Властелина на пръстените“:

възхитителният том на Дж. Р. Р. Толкин Писма от дядо Коледа (Изд. Колибри).

Всяка илюстрация, марка и плик, съдържащи се в него са изработени лично от легендарния разказвач.

Или  – същински произведения на изкуството, поместени заедно с пълния текст на писмата, които авторът пишел на децата си от 1920 до 1943 година.

Изобилстващи от страховити приключения и пакости, битки с гоблини и пиршества с елфи

Поредицата Тими Провала на Стефан Пастис

Стефан Пастис в България

Стефан Пастис в България

Едно съвсем различно от горните предложения. Но пък децата ни има нужда от разнообразна литература, не по-малко от нас, нали?

Вече ви запознахме с американския автор на комикси и детски книги Стефан Пастис (във видео интервю. Той е баща на поредицата за Тими Провала (Изд. Сиела), спечелила доверието на стотици деца и място в класациите на New York Times. Между чудните илюстрации, които рисува на ръка, Стефан Пастис учи децата да бъдат смели и уверени, верни в приятелствата си, дръзки в мечтите си.

Колко ягоди растат по морето?

Стихчетата за деца от страната на Алиса ни спечелиха след разговор с автора на приказните им илюстрации – Ясен Григоров.

“Тебе, момче, не те е страх да си кажат, че не можеш да рисуваш”

е реплика на професор Александър Шурбанов към Ясен. Той му бил препоръчан като илюстратор за книгата му с преводи на Nursery Rhymes. Професорът започва да превежда стихчетата за сина си, и ги довършва тридесет години по-късно.

„Това е огромен труд, такъв какъвто аз не съм полагал“,  отбелязва илюстраторът и допълва:  „Захванах се “ударно” с илюстрирането на книгата му.

Реших, че ще ярисувам “на коляно”, в тефтерчета и между другото, само с химикалка и молив – концепцията ми беше, че така спазвам духа на Nursery Rhymes – в по-голямата си част улични стихове, възниквали стихийно и разпространявани устно. Натрупах голямо количество такива рисунки и ги занесох на професор Шурбанов, който вероятно очакваше най-малкото офорти или гравюри.

Разгледа ги и ми каза това за липсата ми на страх, че някой ще си помисли, че не мога да рисувам. Аз му казах: “Като Вас съм – и вас не ви е страх, че някой ще си каже, че не можете да превеждате.” Така си беше – той се беше забавлявал толкова свободно и красиво с думите и езика ни, дори беше “измислял” думи, за да римува и да има желаната ритмика. И това ми хареса – не го беше хванало страх. След тази размяна, двамата се успокоихме един с друг и направихме книгата “Колко ягоди растат по морето?” (Изд. Точица).

Ангелите пазители от Ясен Григоров

От същия илюстратор, но вече и като автор на текста, горещо препоръчваме „Ангелите пазители“ (Изд. Точица). Макар да има опасност да запазите изящното издание за себе си…

Защото, също като ангелите пазители, малкото думи в тази книга избягват излишните ефекти и прекомерната захаросаност. Също като тях не се интересуват от границите. И също като тях създават лекото, но доловимо усещане за надежда, за увереност.

Те са внимателни и деликатни, но винаги оставят следи.

Книга за оцветяване за всяка възраст:

„Порцелановата нимфа“ на Исабел Алиенде

Порцелановата нимфа„Порцелановата нимфа“ (Изд. Колибри) е първата книга за оцветяване на Исабел Алиенде. Замислена е специално, за да радва хората от всички възрасти.

Сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм, Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в най-продаваната латиноамериканска писателка на всички времена.

Приходите от авторските права за „Порцелановата нимфа” са предназначени изцяло за Фондация „Исабел Алиенде“, чиято мисия е да помага на жени и деца в риск (www.isabelallendefoundation.org). Повече за приказното издание вижте тук.

Урок по история за всяка възраст:

Българите!: Забравените постижения

Българите!: Забравените постижения

И така както никога не е прекалено рано за разнообразна литература, един урок по история – разказан красиво и без излишна патетичност, е подходящ за всяка възраст.

Както и запознанството им с 50 българи и 50 забравени постижения.

Ако не знаят кой е първият българин, стъпил на Антарктика, първата българка, обиколила светаоткривателят на „Lactobacillus bulgaricus“ или дори първият български илюзионист, то в „Българите!: Забравените постижения” (Изд. Сиела) ще открият не само невероятните им истории, но и ще ги видят в над 300 цветни илюстрации.

Ето какво имаме предвид – на някои от страниците на книгата може да се насладите тук.

Приказки за всяка възраст:

По Коледа имаме особена нужда от приказки. Независимо колко пораснали деца сме. Следващото издание обаче обещава да задоволява тази необходимост още дълго време.

Сборникът „Бългapcĸи нapoдни пpиĸaзĸи“ (Изд. Deja Book) ни повежда нa пътeшecтвиe cpeд бългapcĸaтa фoлĸлopнa тpaдиция и ни paзĸpива нeйнaтa ĸpacoтa. Kнигaтa cъдъpжa и пpeĸpacнитe aвтopcĸи шeвици нa Eвa Aнгeлoвa.

Приказките в сборника са и приключения сред родните полета, планини, реки и езера, сред градове и села, по време на които узнаваме, че Добруджа е била владяна от крале, че над Софийското поле са летели дървени коне, че морската царица със сияйните коси е пристъпвала омайно край Перник, че недалеч от Ямбол са живели огнен и воден змей, че Ботевград е бил дом на върколак, а Beлиĸo Търново – на вампир, че недалеч от Благоевград е живял господарят на котките, че във Видин се е разхождал сам Господ, чe в Πлoвдив нaй-ĸpacивaтa ĸнягиня ce e oбличaлa в дpexи oт дъpвo, че над Разград са кръжали майстори със сребърни криле…

Към списъка добавяме и още 2 книги, с топли истории и авторски илюстрации, които подаряваме за Коледа:

Книжна Коледа: спечели 2 книги – за теб и за любимо дете

Още идеи за нова книжна любов-подарък:

20 книги, които да (си) подарите за Коледа

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (32%)
  • вдъхновяваща (27%)
  • любопитна (23%)
  • забавна (9%)
  • гореща (0%)
  • щура (5%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (5%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук