Втора поредна година, повече от 1000 киносалона в Европа, отбелязват Ден на европейското арт кино със своите програми, представящи най-доброто и вълнуващо кино за годината.

„Фокусът върху важните теми на днешния ден, това за мен е арт киното – да повдигаш въпроси, докато говориш за обществото.“

Това каза шведският режисьор Рубен Йостлунд, един от патроните на инициативата, чийто филм „Квадратът” си тръгна със Златна палма от Кан през май.

Българският партньор на Ден на европейското арт кино 2017 е Дом на киното, където на 15 октомври (неделя) ще бъдат показани пет от най-успешните нови европейски филми.

София отбелязва Деня на европейското арт кино

„Животът ми като тиквичка“

От 11:00 часа хитовата анимация „Животът ми като тиквичка” ще въведе аудиторията в приключенията на малко момче, което мисли, че е останало самò на света, след като губи майка си и се озовава в дом за деца. Срещите му там обаче го опровергават – той се учи, открива нови неща, създава приятелства и се влюбва.

„Белгийският крал“

15 октомври е и Международен ден на белия бастун, който ще бъде отбелязан с прожекцията на „Белгийският крал” в 12:15 часа – първият български филм, адаптиран за незрящи чрез дублаж, който да потопи хората с нарушено зрение в историята и атмосферата на пътешествието през Балканите, което белгийският крал предприема.

„Огън в морето“

Документалната лента „Огън в морето” (14:00 часа) разказва за италианския остров Лампедуза – бленувано място за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, които пристигат там с надеждата за по-добър живот. Филмът е фокусиран върху 12-годишният Самуеле, който ходи на училище, обича да ловува и също е подвластен на мечтата за острова. Повлиян от историите за Средиземно море, той иска да стане рибар като баща си.

Най-добрият филм на годината според критиката „Тони Ердман” (от 16:00 часа) припомня сблъсъка между изискванията на съвременния свят, който ни превръща в безчувствени роботи и нуждата на хората от честни взаимоотношения. Уинфрид и дъщеря му Инес са загубили връзката помежду си и я изграждат наново в една проницателна история, изпълнена с хумор и мъдрост.

„Човек на име Уве“

„Човек на име Уве” от 21:00 часа започва с комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на съпругата си. Те се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му разбирания за добро и зло. Екранизацията по бестселъра на шведския писател Фредрик Бакман е преди всичко разказ за силата на любовта отвъд всяка рационалност, предразсъдъци и противоречия.

Билети

Билетите за всички филми са на цена от 7 лева (редовен) и 5 лева (за учащи и пенсионери) с изключение на прожекцията за незрящи на „Белгийският крал”, чиято цена е 5 лева.

Програма

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук