Акценти от Киномания 2017

Кадър от „Блейд Рънър“ на Ридли Скот

Затъжили сте се доброто кино? Имаме добра новина за вас!

31-вото издание на Киномания ще се състои между 16 и 30 ноември с афиш от над 50 филма, най-силните, скорошни заглавия от световното кино, не показвани досега в България. Сред тях ще се насладим на няколко ексклузивни прожекции.

Акценти

Легендарният научнофантастичен филм – „Блейд Рънър“ на Ридли Скот ще видят зрителите на Киномания 2017 г., докато по родните кина вече се върти дългоочакваното продължение – „Блейд Рънър 2047“.

В първите години от разпространението му филмът е познат в България като „Ловец на хуманоиди“, но най-заклетите фенове ще имат уникалната възможност да си го припомнят през ноември като част от програмата на Киномания във финалната му версия, наречена „Blade Runner: The Final Cut”. Това е най-пълната и окончателна версия на филма, с подобрена картина и звук, направена точно така, както режисьорът си я е представял, а не както се появява на екраните през далечната 1982 г.

Класиката на режисьора Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард, а в другите главни роли са: Рутгер Хауер, Шон Йънг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос.
Шедьовърът е базиран на нашумелия роман на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“ Великолепно заснет и с характерния за Скот усет към детайла, „Блейд Рънър“ е актуален и до днес.

„Блейд Рънър“ е с множество наградии и номинации, като два пъти е предлаган за „Оскар“ в различни категории и има три награди „БАФТА“. Смятан е за основоположник на жанра киберпънк.

Кадър от „Формата на водата“ на Гийермо дел Торо

На 17 декември в зала 1 на НДК ще се насладим на ексклузивна вечер, в която ще бъдат представени две поредни прожекции – първо от 18.30 ч. новият филм на Уди Алън „Въртележка”, а след нея в 20.30 ч. и този на Гийермо дел Торо.

Само три дни след американската премиера на филма, българските зрители ще имат привилегията да видят най-новият филм на визионера с безгранично въображение Гийермо дел Торо (който няма да бъде излъчван в последствие в българските кина, извън рамките на Киномания).

„Формата на водата” вече беше оценен високо на фестивала във Венеция през септември тази година, където грабна голямата награда „Златен лъв”. Гийермо дел Торо, известен с приказните си и често ужасяващи светове, отново създава една фантастична любовна история, ситуирана в разгара на Студената война в Америка през 1963 г.

В тайната правителствена лаборатория работят глухонямата Илайза и колежката й Зелда, които неволно разкриват секретен експеримент. Типично в стила на режисьора, магичната атмосфера е заредена с голяма доза драматизъм и елементи на трилър, обусловени от епохата, в която се развива действието. Филмът е с участието на Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Октавия Спенсър, Ричард Дженкинс, Дъг Джоунс и др.

Продукцията е уникално съчетание на филм за чудовища, шпионски трилър, film noir, фентъзи, любовна история и мюзикъл.

Още акценти от програмата на Киномания 2017

“Безкрайната градина” на Галин Стоев открива Киномания 2017

Програма

Пълната програма на Киномания 2017 – по дни, кина и филми – може да видите тук.

Билети

Киномания е едно от първите събития, продуцирани от НДК, за които вече има онлайн резервация на билети.

На сайта на НДК, както и на kinomania.bg могат да се запазват билети за хитовите заглавия от филмовата панорама в зала 1. Интернет платформата за продажба ще функционира и за всички кина и зали от програмата на Киномания – „Люмиер Лидл“, зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

Онлайн резервации може да направите ТУК.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук