По действителен случай на Роман Полански

кадър от „По действителен случай“ на Роман Полански

Мислите ли, че киното е способно да „преведе“ едни от най-противоречивите романи на нашето време? Съвсем скоро ще разбере, благодарение на любимия фестивал. Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

„По действителен случай” ще бъде прожектиран на кино-литературния фестивал веднага след фестивалната си премиера в Кан по-рано тази година.

Откриването ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на фестивала, и официално представяне на международното жури. Билетите вече са в продажба през системата на EPAY GO, на CineLibri.com, както и на касите на Двореца.

По действителен случай

„По действителен случай” е екранизация на последния роман на една от най-популярните съвременни френски писателки – Делфин дьо Виган (известна у нас с романа си “Силна е нощта”), носителка на 10 литературни награди.

Филмът на Полански е провокативен разказ-мистификация в стила на Стивън Кинг и вече разбуни духовете в средите на критиката. В рамките на CineLibri ще бъде представено и българското издание на сензационната книга „Роман за Полански”.

Ана Каренина. Съдбата на Вронски

Второто гала събитие е насрочено за 14 октомври – престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя в конкурсната програма на фестивала, който ще получи статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”.

Церемонията по награждаване ще се състои  в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Водещ на събитието ще бъде Драгомир Симеонов. 

Вече са в продажба и билетите за прожекцията в зала „България” в петък, 13-и октомври.  CineLibri отбелязва 80-годишния юбилей на зала „България с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“. Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран). 

„Дама Пика“

Още за CineLibri 2017

Тази година фестивалът ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България. Освен прожекции на най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство.

Почетни гости на CineLibri 2017 са настоящият носител на международната награда „Ман Букър“ Давид Гросман и един от основоположниците на съвременното немско кино – режисьорът Фолкер Шльондорф, чийто филм „Завръщане в Монтаук” е включен в конкурсната програма.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук