кадър от "Шърли: Представа за реалност"

кадър от „Шърли: Представа за реалност“

“За мене най-важното нещо е усещането за продължение. Знаете колко хубаво нещо е да пътувате…”

В това е вярвал Едуард Хопър. И сигурно би се радвал, че картините му продължават да пътуват към нови визуални артисти, проекти и публики.

Подобно удивително пътешествие обещава да бъде кино прожекцията на открито, съчетана с любопитна, тематична изложба в една и съща вечер.

Картините на Едуард Хопър ще оживеят във филма „Шърли: Представа за реалност”, който ще видим на поляната зад Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. Черни връх №2), филиал на Националната галерия.

Прожекцията е на 29 септември (петък) от 19.30 часа, а вратите на музея ще бъдат отворени до 22:00 часа за посетители, които могат да разгледат и изложбата на Боряна Росса – „Обогатен реализъм”.

Събитието е с вход свободен. 

кадър от „Шърли: Представа за реалност“

Шърли: Представа за реалност

13 картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история.

Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Времето винаги е 28 срещу 29 август в съответната година, а мястото се мени – от Париж, през Ню Йорк, до Кейп Код.

Шърли е освободена жена, която подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър.

Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на Шърли със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права).

Боряна Росса – „Обогатен реализъм”

„Обогатен реализъм” е автобиографичен разказ, пресъздаден чрез живопис, фотография, обект, видео, рисунки и документация на авторски пърформанси. Изложбата коментира въпроси за половата идентичност, сексуалността, социални теми като отчуждението, маргиналността и емиграцията.

Боряна Росса е родена в София през 1972 г., живее и работи в София и Ню Йорк. Работи в областта на пърформанса, филмa, фотографията, дигиталните изкуства, прави собствени кураторски проекти. Заедно с Олег Мавроматти основава група Ултрафутуро през 2004 г., с която участва в множество международни изложби.

Произведенията й са показвани в световно известни музеи и форуми като Музея за модерно изкуство (MUMOK) Виена; Националната художествена галерия Захета, Варшава; Бруклинския музей, Ню Йорк; 1-во и 2-ро Московско биенале; 1-во Балканско биенале, Солун и други.

Още красоти, вдъхновени от Едуард Хопър:

Емблематични картини на Едуард Хопър оживяват (в деликатно анимирани изображения)

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (100%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук