Тази година третото издание на кино-литературния фестивал Cinelibri прави реверанс към някои от най-емблематичните класики в литературата и киното. Сред заглавията, пред които публиката ще се поклони дълбоко, е „Дневна красавица“.

Бунюел, Катрин Деньов - е едно емблематично сътрудничество: филмът "Дневна крсавица"

„Дневна красавица“ е един от вечните френски филми. Вдъхновен от едноименния роман на Жозеф Кесел, филмът изследва необятния свят на женствеността, представяйки Катрин Деньов в най-изящната й форма. Заела се с ролята на Северин, тя трепти на екрана, създавайки впечатлението за свенлива мадона, но и за разкошна проститутка, готова да дари всичко всекиму.

Омъжена за успешен лекар, тя изживява своите скрити желания, създавайки си алтернативен живот. В някои дни е примерна буржоазна съпруга, друг път е красива проститутка от парижки публичен дом. Там тя получава псевдонима Дневна красавица. Класата и изтънченото й поведение й придават неустоим чар. Ново ниво на очарование, каквото мъжете в публичните домове не познават. Под завивките й минават всевъзможни смахнати типове. Понякога дори и сянка от любов. Удобството на комфортния брак или неудобството на несигурния живот?

В далечната 1967 г. критиката казва за лентата, че: „Неудовлетворена буржоазка в плен на морални и сексуални табута се изживява като луксозна проститутка. Насън или наяве?

Историята на „Дневна красавица“ е историята на постепенното изгубване на нравствения ориентир.”

Филмът печели редица награди и номинации, а Луис Бунюел се превръща в един от най-обсъжданите режисьори. Два пъти номиниран за „Оскар“ и носител на над 30 награди и десетки престижни номинации, Бунюел успява да създаде кино по свой образ и подобие.

Книгата „Последен дъх“ представя личността, стояща зад иконата Луис Бунюел. Бащата на сюрреализма в киното!

Биографията надскача границите на класически портрет, като самият той страстно описва своите любими места, питиета, страсти и фобии, защото зад личността на талантливия режисьор стои реален човек, сътворен от малките парченца на личния си пъзел.

С книгата „Последен дъх“ Бунюел се изправя пред читателя и излага на показ всичко. Застава скромно със своята черна шапка и замислен поглед и с всяка страница сътворява една гениална книга-изповед, която има силата да владее и интригува от първата до последната страница.

Автор: Александра Александрова

Гледайте „Дневна красавица“ в рамките на фестивала CineLibri (11-22 октомври)

CineLibri 2017: акценти и пълна програма на фестивала, обещаващ добро кино, литература и музика

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук