Събитието ще бъде на 13 март в София Лайв Клуб

Кое, мислите, си отива най-добре с хубавото кино? Хубавата музика, разбира се. А, по традиция, София филм фест ще ни предложи и двете.

В рамките на юбилейното 20-то издание на любимия фестивал обилно ще се леят ноти. Първото голямо събитие в съпътстващата музикална програма е концертът на култовите музиканти Зигфрид и Ерик Трюфаз.

Zig & Artis Orubs_drums

Зигфрид е един от символите на София Филм Фест. Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е правил в София концерти, изложба, беше член на международното жури, дори снима част от филма си „Киногама” в околностите на града.

Siegfrid_01Той е роден във Франция през 1973 г. Автор е на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции.

Неговият дебютен късометражен филм „La Faim(1996) е показан на кинофестивала в Кан, а първият му игрален филм „Луиз (Втори дубъл)” (1998) бе включен в програмата на София Филм Фест и има световно разпространение.

През 2003 г. той заснема втория си игрален филм „Санса” (2003), удостоен с Наградата на Младото жури на Фландърския фестивал и участник в конкурсната програма на София Филм Фест 2004.

Зигфрид и групата му от независими музиканти обикалят света – за тяхната артистична свобода сцена могат да бъдат както концертните зали, така и уличките. Паралелно с тези изяви, Зиг снима със своята камера образите на хора от малки, неизвестни селища. Освен като музикант и режисьор, Зигфрид се изявява също и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

Erik Truffaz_photo Blyo PhotographieОпределен от музикалната критика като „новия Майлс Дейвис”, Ерик Трюфаз демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва да разшири границите на съвременния джаз, обогатявайки го с мелодии от дръм-енд-бейс и хип-хоп музиката.

Иноваторът Трюфаз е роден в музикално семейство, баща му е саксофонист в джаз-бенд. Едва 8-годишен, Ерик вече се опитва да свири на инструмента на баща си, а на 13 години сформира първата си група, с която се опитват да творят рок-музика. На 16 години Трюфаз чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му – записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група „Cruseiro do sul”, изнася концерти в САЩ. През 1990 създава групата си „Erik Truffaz Quartet”, с която печелят награди, обикалят фестивали и се вливат в хип-хоп културата.

В периода 1998-2006 година Ерик Трюфаз издава 12 албума за лейбъла „Blue Note”, като четири от тях са на „Erik Truffaz Quartet”. Междувременно, през 2001 г. Ерик създава нова формация „Ladyland” – част от албумите са създадени и записани заедно с тях.

Artis Orubs_drums_02На 13 март на сцената на София Лайв Клуб компания на Зиг и Ерик Трюфаз ще прави още латвийския музикант Артис Орубс – барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в най-различни стилове – джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и от 2012 г. е барабанист в оркестъра на латвийското национално радио.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (14%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук