„Всичко ще бъде наред” е част от специалната програма от 3D филми на Вендерс, посветена на неговата 70-годишнина

Вендерс лично ще представи всеки филм в ексклузивни видеообръщения към публиката на София филм фест

Ако все още не можете да забравите “Пина” и с него за първи път 3D филм ви се е сторил поезия, новината със сигурност ще ви зарадва:

Един от най-големите новатори в световното кино Вим Вендерс направи и първия си игрален 3D филм „Всичко ще бъде наред”, а ние ще имаме възможност да го видим съвсем скоро.

Every-Thing-Will-Be-Fine-Szenenbild-4

В програмата на юбилейния 20-и София Филм Фест е предвиден троен 3D Вендерс-акцент – „Пина”, изключителният документален филм „Катедрали на културата” и най-новата му лента.

„Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател.

Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Словото и магията на техническото съвършенство в кинотворбата са сляти в едно. Писателят създава свят, белязан от собствената му трагедия, която непрестанно извиква незаличимите спомени от миналото.

„В началото проектът може да ви изглежда парадоксален, понеже все още 3D-киното силно се идентифицира с екшън, дандания и екстремност, – обяснява Вим Вендерс. – Аз обаче разказвам интимна история, в която много от нещата се случват в главите на изпълнителите, а 3D-камерите въздействат като увеличително стъкло. Те буквално надничат в хората, създават рентгенови снимки на душите.

Когато толкова много неща се случват в душата, както в случая с писателя Томас, тогава една 3D-камера може да види още по-точно реалността на вътрешния свят на този човек. Тази техника има способността да изостри визуалното и ние бяхме пионери в използането ѝ за история, лишена от екшън сцени.

Тук динамиката не е буквална, а психологическа. Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще докоснат публиката по различен начин, като я приближат съвсем реално до персонажите.”

Всичко ще бъде наред” е амбициозна продукция, зад която застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Драматичната 3D история на Вендерс е по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани за главна роля в него и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер).

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (14%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук