Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември

квАРТал фестивал

Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.

Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.

Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите.

дом на киното

А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.

Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

Интересни акценти от програмата на „квАРТал фестивал“

„квАРТал фестивал“ ще стартира повече от ударно с откриващо парти в Дом на киното на 16 септември от 22 часа. Зад пулта ще застанат култовите столичните диджеи Emil Doesn’t Drive & Mr. Vanderley, които ще предложат няколко часов сет с грамофонни плочи. Освен на музиката, посетителите ще се насладят на специално подбрани светлини, бар и още много глезотии. Входът е свободен!

emil_doesent-drive

Същият ден, малко по-рано, от 18 часа, Sito Studio ще отпразнува своя рожден ден с множество интересни активности – там на посетителите ще бъде демонстриран процесът по направа на демо печат и ще се проведе разпродажба на стари принтове, както и колекция от дрехи.

Отново на 16 септември в  Ателие Пластелин от 19:00 ч. ще се открие изложбата „Beauty of Destruction“ на Дария Чапанова. През останалите дни в пространството ще бъдат представени няколко атрактивни пиеси.

Бар French 75 пък ще предложи дегустация и представяне на бутикови вина от южна Франция. На 17 септември от 19:00 ч. там ще може да се види модният пърформанс “Градски приказки“ на Албена Щениовска – Еглофф, с участието на актрисата  Силвия Драгиева.  Еглофф ще представи и своя изложба на картини.

Студио T Е З Г Я Х също предлага интересни активности. На 17.09 от 17:30 ч. публиката ще може да се запише за „Интуитивно усещане“ – един по-различен клас…“.  От 19:30 ч. пък ще започне „The healing walk““ – интерактивен съвместен проект на ТЕЗГЯХ и 11 Moons.

тезгях2

В работно арт пространство за споделено ползване SOHO и в трите фестивални дни посетителите ще могат да видят фотографската изложба „Memoria del silencio“ на Жана Йорданова. Отново там на 17.09 от 16:30 часа популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов ще представи своя „Modular synth showcase – музика с аналогови машини. За най-малките пък на 18.09 от 15:00 часа е предвидена Игра с роботи за деца с Робопартанс.

На 17 септември, от 18 часа в клуб The Muse ще се открие съвместната фотографска изложба “Beta Cuts”на Femme Fatale Project (Мартина Панайотова и Мери Адам) и Анна Калчева. В същия ден и на същото място, от 22 часа Femme Fatale Project ще разтанцуват гостите на фестивала с диджей парти. Вход свободен!

Еврейският културен център Шалом, който активно подкрепя „квАРТал фестивал“, организира няколко специални тура с гид „Еврейска София“, в които са включени исторически еврейски забележителности, както и архитектурни обиколки на района в дните 17 и 18 септември. Синагогата и музеят към нея също отварят вратите си за посетителите в последния ден на фестивала.

Ярък акцент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъдат т.нар. Pop-up galleries, които ще представят наяве идеята за оползотворяване на наличните празни пространства в района на квАРТал-а. Арт Фондация ДОМА в сътрудничество с куратора Цветелина Анастасова от +359 GALLERY и Smart Brokers отварят специално за фестивала няколко локации, които ще напълнят със съвременно изкуство, превръщайки ги в галерии и по този начин ще демонстрират техния все още неразгърнат потенциал.

Изключително интересни са и двата интерактивни улични проекта, включени в програмата на квАРТал фестивал “Разходка с виртуалната историческа карта Моята българска история – Оглеждай се за жълтите пинчета!” на платформата Move.bg иKomplex, Repot on the disappearance of Hagan Arnold” на Omnia Pictures (Меги Тодорова, Мариано Екуици).

И двата проекта, ще потопят посетителите в една виртуална, фантастична реалност, в която ключови сгради от района ще оживеят, ще разкажат своите истории и ще съживят обитателите си през различните епохи на своето съществуване. Всичко, което е нужно за да се потопите в приключението е смартфон и двете специални мобилни приложения, които може да изтеглите съвсем свободно. Повече информация за интерактивните разходки и точни инструкции ще получите на инфо точката в Дом на киното.

Важен момент от програмата на „квАРТал фестивал“ ще бъде дискусионният форум, който ще се състои в Дом на киното в дните 17 и 18 септември. Там организаторите, обединени под името „квАРТал колектив“, ще споделят своите идеи, цели и визия за стария софийски център, ще покажат някои вече реализирани добри практики в насоката за обособяване на творчески квартали в различни европейски градове и ще отговорят на всички въпроси, свързани с потенциалното развитие на квАРТал-а. На форума са поканени и специални гост-лектори с проучвания по темата, между които проф. Александър Кьосев (Културен център СУ), с темата за дворовете на София.

За ключовата дата 17 септември Дом на киното ще покаже игрални и нови документални филми, посветени на София. Темата за София присъства и в програмата на студио CUSH.BE (помещаващо се в сградата на Дом на киното), което ще покаже лимитирани дизайни „стара София“, направени с архивни снимки.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ОЧАКВАЙТЕ НА СТРАНИЦАТА НА СЪБИТИЕТО ВЪВ FACEBOOK.

Снимки: Райна Тенева

Защо точно квАРТал-ът?

Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, е една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал“. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.

Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв“, коментират организаторите.

Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.

Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали  в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.

Организатори на „квАРТал фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.

квАРТалКои сме ние?

Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, Sito Studio, Т Е З Г Я Х, Организацията на евреите в България „Шалом“, Полски институт, Гьоте-институт, Айляк бира, French 75, Ателие Пластелин, бистро L’Etranger, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Буд.Ко, Клуб на пътешественика, Skaptobara, SKLADA, Галерия и Депо за изкуство „ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА“, Музикаутор, Бар Стерлинг, Цукерна Савенко, бистро Салонъ, р-т Кринг, SOHO – Работно арт пространство за споделено ползване, рекламна агенция NEDA, Rock It, Yoga Mandala, Арт Галерия Муза, Felicita’ By Leo’s, Ателие VIA NEGATIVA, Delta Blues Bar, дървени играчки PLAYSENSE, шоурум Knapp, дизайн шоурум ДвОра, Salted Cafe Sofia, Книжарница ОНИ,  творческа работилница Дъга, Детски център Момо, JuiceBox Organic, и др.

За повече информация следете на: https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv/?__mref=message_bubble

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук