Легенда за първия кукер

Красив кадър от късометражния филм „Легенда за първия кукер“

Златната ябълка е фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от балканската митология и фолклор, дело на ентусиастите от студио Змей. И едва ли има човек, попаднал на неговия трейлър, който да не се е влюбил във Вихра, Бран, Влад или Тина-Пакостина

Част от приказно нарисуваните герои виждаме и в късометражния филм Легенда за първия кукер. Премиерата му на живо във фейсбук страницата на сериала предизвика истински фурор, като няколко часа след нея видеото е достигнало до над 170 000 души и е споделено близо 1300 пъти.

Сценарият

Сценарият е адаптация на няколко легенди. Обогатен е с елементи от ковашкия фолклор, образите на чумата и самодивите.

Макар че действието в Златната ябълка се развива в екзотична фентъзи среда, сюжетът обхваща съвременна тематика и проблеми.

Всеки епизод, който предстои да се появи, ще проследява пътуването на главните герои през мистичните земи и ще има самостоятелна история, част от главната сюжетна линия на търсенето на златната ябълка.

Основната история

Духовете от Вулкан планина и хората от процъфтяващия град Хан са на ръба на война. Тъй като не вижда друг начин да помогне на родителите си – майка й Искра, кметица на града, и баща й Вулкан Змей, лидер на духовете, които изведнъж са се оказали лидери на двете враждуващи страни – Вихра се измъква от града и поема към Кубер планина.

Тя иска да намери златната ябълка и се надява, че чрез нея ще спаси дома си и ще възстанови древното примирие между хората и духовете.

Влад, Бран и Тина се присъединяват към нея и макар че всеки се включва в приключението да търси ябълката по свои собствени причини, по пътя те откриват и научават много повече – за света и за себе си.

Анимацията и музиката

Анимацията намираме за приказна и въздействаща. По нея работи внушителен екип – 28 аниматори от България, Италия, Ирландия, Германия, Кипър и САЩ, които успяват да сътворят Легенда за първия кукер за пет месеца.

Музиката към филма е на младия български композитор Георги Стрезов и е записана с оркестър от над 40 души.

За първи път при такъв запис се комбинират класически филмов оркестър, класически хор, народен хор, народни инструменти и японски тайко барабан.

Филмът: Легенда за първия кукер

Имаме и две хубави новини за феновете на Златната ябълка:

Студио Змей съобщи и че отваря онлайн магазин с различни тематични артикули – тениски, постери, чаши, фигурки с героите и др. Всички средства от продажбите в магазина ще отидат за реализирането на сериала.

Легенда за първия кукер - и на книга

Другата новина е предстоящата премиера на книга по филма Легенда за първия Кукер, отпечатана от издателство „Егмонт“.

Премиерата й ще бъде на 11 декември, а студиото и издателството планират да пуснат в продажба поредица от книги, свързани със света на Златната ябълка, насочени най-вече към детската аудитория.

Книгата също може да бъде поръчана от сайта на сериала.

Анимационният сериал Златната ябълка се „роди“ благодарение на даренията на над 1100 души от България и чужбина. Набирането на средства продължава, а ние очакваме с нетърпение следващия епизод.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук