Тони Ердман” на Марен Аде, „Франц” на Франсоа Озон и „Рай“ на Андрей Кончаловски с гала прожекции на фестивала

Горан Паскалевич ще представи лично новия си филм „Земя на боговете

Март е месецът на доброто кино, а за да не ни се струва непоносимо далече организаторите на любимия фестивал ни зарадваха с:

Първи акценти от програмата на 21-я София Филм Фест

С наградата на ФИПРЕССИ от Кан и Сан Себастиан 2016, третият филм на Марен Аде„Тони Ердман” ще бъде един от важните акценти на 21-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест, който през 2017 г. ще се проведе от 9 до 19 март.

Топла, трогателна, забавна, историята е посветена на сложните взаимоотношения между една дъщеря, която заема отговорна позиция в корпоративна структура и се е отдала на работохолизъм (Сандра Хюлер) и нейния нестандартно-находчив и забавен възрастен татко (Петер Симоничек). Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и… кукерски маски от България. Каква е причината? Ще разберете през март, когато гледате „Тони Ердман”.

Сред хитовите заглавия, които ще бъдат включени в програмата на 21-ия София Филм Фест, е и най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”).

„Франц” е увлекателно упражнение по стил в черно-белия спектър, което отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати. Анна тъгува за годеника си и всеки ден носи цветя на гроба му. Именно там немската девойка среща тайнствен французин, който също е дошъл да отдаде почит на загиналия Франц.

Премиерата на копродукцията между Франция и Германия беше на Венецианския фестивал – най-стария филмов форум в света, а Паула Биър беше удостоена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса. В ролята на младия французин е Пиер Нини, когото видяхме фестивално у нас в образа на прочутия дизайнер във филма на Жалил Леспер „Ив Сен Лоран”.

Прочутият сръбски режисьор Горан Паскалевич ще бъде един от специалните гости на 21-ия София Филм Фест и лично ще представи пред българската публика своята най-нова творба „Земя на боговете” („Dev Bhoomi”).

Филмът е копродукция между Сърбия и Индия, а във фокуса на историята е завръщането на главния персонаж Рахул (Виктор Банержи, легенда в индийското кино) в своето родно място в Хималаите, от където той е избягал преди повече от 40 години.

Автори на сценария са самият Банержи и Паскалевич, премиерата на филма беше преди три месеца в програмата на Торонто, а резултатът от съвместното сътрудничество между Сърбия и Индия е изключително интригуващ и… предизвикателен.

Заедно с „Тони Ердман”, филмът на Кончаловски продължава към номинациите за чуждоезичен ОСКАР и към… 21-я София Филм Фест.

Премиерата на „РАЙ” беше преди няколко месеца на 73-ия фестивал във Венеция, където наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за „Рай” и Амат Ескаланте за неговия филм „The Untamed”.

„РАЙ” разказва завладяваща история за съдбите на трима души – Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Ролите са разпределени между Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др.

В програмата на 21-ия София Филм Фест през март ще бъдат включени и финландската биографична история „The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Hymyilevä mies”, пълнометражен дебют на Юхо Куосманен, както и най-новият филм на Паоло ВирдзиLike Crazy / La pazza gioia”.

Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” е едно „малко бижу, създадено от безпогрешен майстор”, според определението на „The Hollywood Reporter”.

Филмът спечели голямата наградата в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата за най-добър филм в международната програма в Цюрих и наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия.

Макар безспорно да попада в една категория с всички филми, посветени на бокса, през март в София ще гледаме нещо съвсем различно и уникално – разказана е историята на прочутия финландски боксьор Оли Маки, който получава своя шанс да се бори за световната титла през 1962 г., през призмата на биографична и лирична драма.

Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „Like Crazy” среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана.

Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги… Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм ще завладее сърцата и на киноманите в София с помощта на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

Очаквайте още горещи новини от програмата на 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ!

Следете на сайта и фейсбук страницата на фестивала.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (20%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (20%)
  • забавна (0%)
  • гореща (20%)
  • щура (0%)
  • необикновена (20%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук