Адвокатският сериал на CBS завърши след седем години и 156 епизода

За дръзкия финал на “Добрата съпруга”

„Добрата съпруга” на CBS завърши на 8 май след седем години на екран

Седем години и 156 епизода по-късно адвокатският сериал „Добрата съпруга” (The Good Wife) на американския канал CBS достигна своя финал, като предизвика разнопосочни реакции сред феновете си. Последният епизод на сагата с политически привкус беше излъчен на 8 май 2016 г. и определено може да се каже, че ще остане запомнен.

Първите коментари, които сериалът събра на фен страницата си във Фейсбук след излъчването на последния епизод, бяха по-скоро негативни. Много от потребителите споделиха, че са разочаровани, защото главната героиня Алиша Флорик, изиграна от страхотната актриса Джулиана Маргулис, не беше възнаградена с безгранично щастие.

Но, поне по мои наблюдения, феновете винаги реагират бурно на нетрадиционните решения на сценаристите. Всички, по принцип, се радваме на „неочакваните обрати” – клишето, което ПР-ите използват за всяка продукция, но истината е, че зрителите не съвсем винаги очакват „неочакваното”.

Те искат щастливия край, а „Добрата съпруга” не завърши с романтика, мед и рози. Разбира се, дозата реализъм получи и не малко похвали от феновете, които нарекоха финала дързък и автентичен, защото остана верен на истинския живот. Бих казала, че се присъединявам именно към вторите, защото сериалът все пак е в жанра драма, а не романтика, а и този финал е по-оригинален в и запомнящ се.

Началото на историята – Алиша до съпруга си в разгара на корупционен и секс скандал

Началото на историята – Алиша до съпруга си в разгара на корупционен и секс скандал

Малко след излъчването на последния епизод, създателите на сагата, Робърт и Мишел Кинг, пуснаха изявление, с което да обяснят избора на такъв финал.  В него те направиха препратка към първите минути на пилотния епизод през 2009 г., в който Алиша удря шамар на съпруга си Питър (в ролята е Крис Нот, познат като „Тузаря” от „Сексът и градът”) заради провиненията му, свързани с корупция и проститутки.

В последните минути на последния епизод кръгът се затваря и Алиша отново е до съпруга си, който за последно се оттегля от политически пост сред поредния скандал, но този път шамарът е за нея – от нейната бизнес партньорка и приятелка – Даян (изиграна от Кристин Барански).

Така „жертвата” Алиша завършва своята трансформация през седемте сезона и вече е напълно способна да предава другите в името на собствените си интереси. Да, тя не става по-добра, а по-лоша и същевременно – по-силна и с по-реалистичен поглед към света. А реалността не е толкова романтична, както ни разказват приказките.

Обаче… честно казано, за мен чарът на сериала въобще не се крие в детайлите как точно е започнал и завършил. Мога да кажа, че подкрепям всеобщото мнение,  че това е един доста интелигентен и интересен сериал.

2013_s5

Основните персонажи на „Добрата съпруга” в началото на сезон 5 (2013/2014)

Той разкрива в детайли (американската) правораздавателна система, а случаите, над които адвокатите работят, са разнообразни, съвременни и любопитни и определено си струват времето. Те разискват теми като авторско право и интернет, аборти, киберпрестъпност, тероризъм, национална сигурност, асистирано самоубийство, както и редица криминални и търговски спорове.

Същевременно, самите герои са доста ясно откроени, със силен характер и мнение, което е една от многото причини да бъдат силно обичани от феновете. Сериалът е по-земен от фантастичния свят на „Али Макбийл” (Ally McBeal), макар че си има една героиня, колоритна като нея, и леко по-отдалечен от цинизма на „Костюмари” (Suits), макар че подлите номерца въобще не липсват.

На мен лично повече ми харесаха първите четири-пет сезона, в които, освен лични взаимоотношения между героите, се акцентира и върху много повече дела и случаи, които героите разплитат.

В началото се развиват и най-емоционалните истории между основните персонажи. Там е любовната афера между Алиша и колегата й Уил (Джош Чарълс), там е и приятелството между Алиша и екзотичната Калинда (Арчи Панджаби).

За съжаление, нито Чарълс, нито Панджаби остават до края на сериала, но прави впечатление, че оттеглянето им не е придружено със скандали и двамата остават в добри отношения с екипа и след това. Доказва го и фактът, че героят на Чарълс се завръща за финалния епизод, за да ни докаже, че истинската любов може да бъде само една. А и за да зарадва женската част от аудиторията и многото си фенки (като мен!), разбира се ;-)

Беше ми интересно да гледам и Крис Нот в ролята на политик, което определено го издигна в очите ми като актьор и надгради хубавото мнение, което имах за него от „Сексът и градът”. Направи ми впечатление и едно негово интервю, в което той сподели, че ролята на Питър Флорик е успяла да измести разпознаваемостта му като Тузаря. Което е още едно доказателство за успеха на сагата.

Освен това, „Добрата съпруга” се радва и на много добри гост-актьори от сериали като „Западното крило”, „Скандал”, „Спешно отделение” (не само Маргулис), „Анатомията на Грей” и дори „Приятели” (Чандлър в ролята на амбициозен кандидат-губернатор си заслужава гледането).

Матю Пери е гост-актьор по време на сезон 4 (2012/2013). Той е в ролята на Майк Крестива - основният конкурент на Питър Флорик за губернаторския пост

Матю Пери е гост-актьор по време на сезон 4 (2012/2013). Той е в ролята на Майк Крестива – основният конкурент на Питър Флорик за губернаторския пост

Като споменах „Приятели” – любопитен факт е, че така както действието на този сериал се развива в Ню Йорк, но нито един епизод не е сниман там, така и „Добрата съпруга” ни представя Чикаго, но всички серии са заснети в студио в Ню Йорк.

Остава само да кажа #GoodWifeFarewell! С нетърпение очаквам да видя какви ще са новите проекти на любимите актьори от него.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (4%)
  • вдъхновяваща (13%)
  • любопитна (60%)
  • забавна (9%)
  • гореща (1%)
  • щура (4%)
  • необикновена (1%)
  • плашеща (3%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (3%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук