„Не можеш напълно да разбереш някого, докато не повървиш в неговите обувки“… Поговорките отразяват токова добре живота, не мислите ли? И ако повечето жени са съгласни, че високите токчета никак не са удобни за дълги разходки, то представете си какво би им било на мъжете, ако трябва да извървят, например, километър в обувките на нежните си половинки?

Точно това обаче са предизвикани да направят на 8 март тази година. Събитието никак не е самоцелно и, въпреки че традиционно преминава сред много смях и комични ситуации, смисълът му е да информира и помага.

журналистът Драго Симеонов

журналистът Драго Симеонов

„Walk a mile in her shoes“ е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

На 8 март (събота) ще се състои второто българско издание на инициативата. Шествието „Извърви километър в нейните обувки“ ще започне в 12 часа от „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“) и ще стигне до ул. „Солунска”. Участниците ще се върнат до сборния пункт, където събитието ще продължи със състезания за най-бързо изминати метри на токчета, а победителите ще спечелят билети за концерта на „Аеросмит” в София, осигурени от „София Мюзик Ентърпрайсис”.

И ако се чудите дали това не е много шум за нищо – ето и малко не розова статистика: в България всяка 4 жена е подложена на домашно или на друг вид насилие. 70% от анкетираните ученици на възраст 13–16 години познават жертви на домашно насилие, увеличават се случаите на посегателства срещу деца под формата на сексуално насилие и блудство. От това страдат не само т.нар. „жертви“, но всички техни близки и хора, с които те контактуват. Проблемът вече не може да се отмине с насмешка или отрицание – има го, съществува и то в големи мащаби.

Изглежда обаче може да се гордеем с българските мъже, застанали зад инициативата, някои от които без изобщо да се колебаят след като вече са обличали сутиени, отново в подкрепа на жени. Ето как изглеждат в необичайните си роли смели и популярни лица като журналистът Драго Симеонов, главният редактор на в. „24 часа” Борислав Зюмбюлев, маркетинг специалистът Ален Попович, спортният коментатор Камен Алипиев, блогърът Мартин Ангелов, по известен като Циничния Елф.

Е, момчета, готови ли сте да повървите в нейните обувки? Момичета, услужете на приятел с токчета и елате да го подкрепите в нелеката задача!

Организаторите на събитието „Български фонд за жените”, Български хелзинкски комитет, Български Червен кръст, фондация „Ресурсен център – Билитис”, Информационно бюро на Европейския парламент, Един Милиард се Изправят за Справедливост – България и независими активисти ще осигурят известно количество дамски обувки, но допълнителни чифтове и, най-вече, подкрепа няма да са излишни.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (14%)
  • любопитна (14%)
  • забавна (14%)
  • гореща (14%)
  • щура (14%)
  • необикновена (14%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук