Обичате киното? Имаме добри новини за вас. Обратното броене за 18-я София Филм Фест, който тази година ни изненадва с изключително силна и богата програма, започна.

Фестивалът е с дати от 6 до 16 март 2014 г. в София, с предварителни прожекции от 28 февруари до 5 март в Дома на киното, и допълнителна програма от 17 март до 30 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

СФФ 2014

Акцентите на СФФ 2014

Официалното откриване на 6 март е с дългоочакваната нова творба на режисьора Стефан Командарев„Съдилището”. Филмът ще бъде представен ексклузивно в рамките на „София Филм Фест”, преди официалната му премиера през месец октомври, когато ще се завърти на голям екран в цялата страна.

Краят на международната програма ще бъде отбелязан на 16 март в Зала 1 на НДК с Американската гала „Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън, последвана от Италианската гала „Великата красота” на Паоло Сорентино, носител на 4 европейски филмови награди и „Златен глобус” за чуждоезичен филм.

В програмата влизат над 200 игрални, документални и късометражни филми.

Именитият словашки режисьор Душан Ханак ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично своя филм „322” (1969) – игралният му дебют, забранен в Чехословакия веднага след заснемането му. Специалната програма „Чехословашката нова вълна. 1969. Забранените филми” стартира с „322” и включва още 7 заглавия, създадени през 1969 г., сред които емблематичният „Чучулиги на конец” на Иржи Менцел.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2014 са Руската гала с прожекцията на блокбъстъра „Сталинград” на Фьодор Бондарчук, чието действие се развива по време на Втората световна война, екранизацията на Брайън Пърсивал по бестселъра „Крадецът на книги”, както и българската премиера на предизвикателната драма на Ларс фон Триер „Нимфоманка” – историята на провокативната Джо, проследена в две части.

Датският режисьор ще бъде представен с ретроспектива на почти всички заглавия от филмографията си: от „Елемент на престъплението” през „Медея”, „Порейки вълните” и „Идиотите” до „Антихрист” и „Меланхолия”.

В Международния конкурс за дванадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят). Дебютният игрален филм на режисьора Константин Буров „Отрова за мишки“ ще представлява България в конкурса.

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм. Селекционната комисия в състав Стефан Вълдобрев – композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов – режисьор, Галя Крайчовска – журналист, Александър Сано – актьор и Зоран Петровски – режисьор определи 12-те финалисти, които ще се борят за наградата на стойност 6 000 евро. Вижте ги тук.

Още няколко имена от групата на утвърдените режисьори – гости на СФФ 2014

Иржи Менцел (Чехия) ще представи у нас най-новия си филм „Донжуановците” и ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза” от ръководството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”;

Янош Сас (Унгария) ще представи в София стигналия до шортлист за „Оскар” „Голямата тетрадка”, спечелил преди това „Кристален глобус” в Карлови Вари;

Дейвид Макензи (Великобритания), след като бе председател на журито на СФФ (както и Янош Сас), ще представи новия си филм „Към звездите”;

Константин Лопушански (Русия) очакваме с „Ролята”;

Горан Маркович (Сърбия) гостува с „Фалшификаторът”.

Густав Дойч (Австрия) ще представи нестандартния си кинопроект „Шърли: Представа за реалност”, който разказва историята на една жена чрез 13 картини на иконата на американската живопис на ХХ век Едуард Хопър.

Световни премиери

Световна премиера на СФФ 2014  ще има израелският филм „Капанът „Червената шапчица” на режисьора Арнон Задок, който ще бъде представен в София от сценариста му Б. Й. Еран.

Световна премиера ще има и филмът на американския режисьор Реймънд Стиърс „Имунитет”, заснет изцяло в България и основно с български актьорски състав, в който се открояват имената на Георги Златарев и Васил Михайлов.

Специални събития

Руската сценаристка Светлана Кармалита ще представи лебедовата песен на легендарния Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог” по романа на Аркадий и Борис Стругацки, за която Умберто Еко написа единствената си филмова реценция, завършваща с думите „Добре дошли в ада!“.

Извънредно събитие ще бъде българската премиера на 3D проекта на Вим Вендерс, Робърт Редфорд, Михаел Главогер, Микел Медсен, Карим Айнуз и Маргарет Олин „Катедрали на културата” – 3D поглед към 6 сгради от различни точки на земята, който кара архитектурата да проговори. Филмът ще бъде представен веднага след световната му премиера в Берлин от неговия продуцент Ервин Шмид, когото познаваме и като продуцент на „Пина” на Вендерс.

Сирийският режисьор, завършил НАТФИЗ и в момента емигрант в Ливан, Фажър Якуб, ще представи филма си „Пътят Бейрут – Мълхоланд 150 хиляди километра”, който изследва горещата тема за бежанците.

За поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи няколко филма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел. Фестивалът е посветен на основните цели на ООН за хилядолетието.

За първи път София Фил Фест организира Фокус върху киното на Сърбия. В програмата, освен филмите на Паскалевич и Маркович, са включени още „Непослушните” на Мина Джукич, който пристига след участие в Сънданс, „Разголване” на Коста Джорджевич и провокативният „Клип” на Мая Милош.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”, реализирана със съдействието на „Домейн Бойар”. В програмата са включени игралните филми „Кутия за храна”, „Хубавата Марта” и „Jadoo”, както и документалните „Правете хумус, не война” и „История за храната и душа” – премиера на Тонислав Христов („Правилата на ергенския живот”).

И тази година верните киномани ще се радват на рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света.

Сред тях през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка” – Берлин ’13) на Калин Петер Нетцер, „В разцвет” („Сърцето на Сараево” – Сараево ’13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава ’13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’13) на Мариана Рондон.

В „Киното днес – големите майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди.

В програмата присъстват заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар”, носител на наградата LUX на Европейския парламент, на Европейска филмова награда, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Хрунинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Сандра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляда пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

В програмата „Киното утре – големите открития” ще представим два от най-успешните руски филми на изминалата година – „Географът изпи глобуса” на Александър Велединский и „Горчиво!” на Жора Крижовников.

Сред специалните прожекции на 18-ия София Филм Фест е също и Южноафриканската гала „Мандела: Дългият път към свободата” на режисьора Джъстин Чадуик – поредното доказателство, че нищо не може да сломи човешкия дух, отстояващ правото си на живот, свобода и щастие.

Освен с хита си „Великата красота” италианският майстор Паоло Сорентино ще бъде представен в програмата с още два филма – „Последствията на любовта” и „Това трябва да е мястото!” (с Шон Пен).

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет, София Филм Фест и Дома на киното, българската публика ще има възможност да присъства на ексклузивни прожекции на три шекспирови пиеси, поставени на сцената на световноизвестният Shakespeare’s Globe Theatre.

„Ромео и Жулиета”, „Както ви харесва” и „Хенри V” на голям екран са преживявания за ценители. И начин мащабни продукции да напуснат границата на сцената-домакин и да се пренесат на други места, да стигнат до други аудитории.

Актуалната и пълна информация за филмите и гостите на 18-я София Филм Фест е налична в сайта на фестивала.

Прочетете повече и за оригиналните билети  на СФФ 2014 и любопитните нововъдения за дистанционно запазване на място за избрана прожекция.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (11%)
  • вдъхновяваща (11%)
  • любопитна (22%)
  • забавна (11%)
  • гореща (22%)
  • щура (11%)
  • необикновена (11%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук