86-тата церемония по връчване на наградите на Американската филмова академия впечатли зрителите, които я следяха с притаен дъх, с очаквано много блясък, хумор, „селфита“ и неочаквано много политически и социални послания от страна на водещи и победители.

селфито на звездите

Водещата Елън Дедженъръс заедно с Брадли Купър, Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Джулия Робъртс, Анделина Джоли, Джаред Лето и още от звездите на вечерта си направиха обща снимка с цел да счупят всички рекорди в Twitter. И успяха – „селфито“ на знаменитостите има 65 хиляди ретуита само минута след публикуването си.

Очаквани и неочаквани победители

Научно-фантастичният „Гравитация“ завоюва най-много статуетки, включително за най-добър режисьор (Алфонсо Куарон), за операторско майсторство, за най-добър звук, за постижение в монтажа, за най-добри визуални ефекти, за филмова музика.

Приза за най-добър филм грабна „12 години в робство“, а режисьорът Стив Маккуин посвети наградата на всички, които са преживяли робството и „21-те милиона, които все още са роби“.

Категорията за най-добра мъжка главна роля беше една от изненадите на вечерта. Отличието спечели Матю Макконъхи за Dallas Buyers Club, въпреки очакванията на критиците то да отиде при Леонардо ди Каприо за ролята му във „Вълка от Уолстрийт“. Драмата Dallas Buyers Club получи награди както за главна, така и за поддържаща мъжка роля (на Джаред Лето). Двамата актьори спечелиха по-рано тази година и златни глобуси за ролите си във филма.

Със статуетката в ръце Джаред Лето благодари на майка си, отгледала него и брат му сама и посвети наградата на „всички мечтатели“, на протестиращите в Украйна и всички, които са били жертва на несправедливост. „Аз съм тук заради вас!“, възкликна видимо равълнуван актьорът.

Кейт Бланшет бе отличена като най-добра актриса в главна женска роля за участието си в „Син жасмин“ на Уди Алън. Оскар за поддържаща женска роля пък получи Лупита Ньонго за дебюта си в киното с „12 години в робство“.

Сред наградите за сценарий нямаше големи изненади – за оригинален сценарий спечели Спайк Джоунз за „Тя“, а с приза адаприран сценарий може да се похвали Джон Ридли за работата си по „12 години в робство“.

Оскар за постижения в областта на сценографията спечели „Великият Гетсби“Статуетката бе втора поредна за дизайнерката Катрин Мартин след тази за костюми.

Италианският „Великата красота“ на Паоло Сорентино спечели оспорвания „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм. „Благодаря на моите вдъхновения – Фелини, Скорсезе и Марадона“, възкликна Сорентино.

„Замръзналото кралство“ на режисьора Крис Бъкли очаквано отнесе „Оскар“ за пълнометражен анимационен филм.

Стив Мартин, Анджелина Джоли и театралната актриса Анджела Лансбъри са новите лауреати на почетните оскари.

А една от шегите на често скандалната водеща Елън Дедженъръс, подобно на „селфито“ на звездите, бързо набра скорост в споделянето из социалните мрежи: „Номинираните тук имат общо 1400 филма в кариерата си и шест години в колежа. Така че деца, останете в колежа“.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (18%)
  • вдъхновяваща (18%)
  • любопитна (18%)
  • забавна (18%)
  • гореща (9%)
  • щура (9%)
  • необикновена (9%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук