„Животът е твърде кратък, за да се яде скучна храна.“
Този възглед споделя 16-годишният Jose. Заедно с десетки „апетитни“ снимки в Instagram профила си @naturally.jo.
Един от основните му мотиви е да покаже, че храната може да е вкусна само с естествени съставки. Но също така цветна и красива, без изкуствени оцветители.
Пресните и замразените плодове са най-верните съюзници на Jose, позволяващи му да „извика“ цветовете на дъгата в чинията си. Използва единствено веган продукти без животински съставки, включително и на шоколада. Както и много въображение.
Всяка рецепта е неповторима, просто защото 16-годишният любител кулинар всеки път импровизира в приготвянето и най-вече в аганжирането ѝ.
Над 360 000 му последователи в социалните мрежи с нетърпение очакват нови снимки, винаги придружени със списък на продукти и начин на приготвяне.
16-годишен веган показва цветната страна на храненето
https://www.instagram.com/p/BonQDCCl8dW/https://www.instagram.com/p/BonQDCCl8dW/
Източник и снимки: naturally.jo в Instagram
Какво представлява веганството
Веган, веганство или веганизъм са трите възприети в България понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни. От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти пряко или косвено получени от използването на животни.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:
- изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и др.;
- пчелен мед
- продукти с животински компоненти – желатин, глицерин и др.;
- продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти – някои видове захар и пр.;
- продукти, които са тествани на животни, в т.ч. козметика, тютюн и пр.
не подкрепят използването на животни за лов или забавление – циркове, зоопаркове и пр.
За и против
Според Американската диетична асоциация веганите могат да се похвалят с ниски нива на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, високи нива на въглехидрати, фибри, магнезий, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и фитохимикали. Имат нисък индекс на телесната маса, по-малък риск за исхемична болест на сърцето, инфаркт и инсулт, ниско кръвно налягане, много малък риск от развитие на диабет, рак на простатата и дебелото черво.
Американската асоциация по хранене обаче изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга диета, за да е безопасна.
Лошо планираната диета, особено при деца, може да доведе до сериозни медицински състояния, като анемия, хипотиреоидизъм и смущения в остеогенезата.
Подарете си вдъхновение
Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.