Новата изложба в Sarieva/Gallery в София на българо-американската художничка Десислава Терзиева ще бъде създадена от предмети от Женския пазар, Мексико и Детройт

От 14 юни между 18:00 и 20:00 ч. в Sarieva/Gallery в София ще бъде открита самостоятелната изложба „между другото“ на младата българо-американска съвременна художничка Десислава Терзиева. Изложбата е вдъхновена и от мястото, на което се намира галерията. Десислава Терзиева ще включи в нея предмети, избрани от Женския пазар, който е в близост. Експозицията също е част и от колаборацията между Sarieva/Gallery и DOT Sofia за представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда. Колекционерството е и директният тематичен акцент, който обединява всички събития на галерията през месец юни. От години Sarieva/Gallery работи за изграждането на устойчива колекционерска среда в България и подчертава нейното значение за съвременното изкуство. Именно фактът, че произведения на Десислава Терзиева са част от художествената колекция на DOT Sofia, поставя и специфичен интерес на внимание към творчеството на младата художничка, което води и до покана за най-новата ѝ изложба в България.

Десислава Терзиева e родена в София и емигрира в Детройт. Има бакалавърска степен по политически науки от Oakland University и магистърска степен по скулптура от Cranbrook Academy of Art. След като се дипломира, започва и нейното номадско съществуване между Мексико, София и Детройт. Това повлиява на художествения ѝ процес и използваните материали.

За първата си изложба със Sarieva/Gallery „между другото“ художничката няма да подготви предварително произведенията, а ще ги създаде на място в София. За разлика от артистите, които в продължение на месеци работят в студио върху една творба и след това я поставят публично, заради живота в три държави, Десислава променя начина си на работа. В София например тя ще носи материали от Мексико и Детройт, а при пристигането си ще се сдобие с всичко, което ѝ е необходимо от квартала и Женския пазар. Това специфично смесване на места е автобиографично, но същевременно говори за глобализираната реалност, миграцията и масовата търговия.

Десислава Терзиева твори в колаж, живопис, скулптура, инсталация, пърформанс, представя творбите си в галерии, публични пространства и независими организации. Творчеството ѝ е по същество е гранично, то използва лек артистичен език, за да се ангажира със социални теми.

Изложбата „между другото“ представя хибридни обекти, които живеят между минало и настояще, вкоренени в културните традиции и ежедневните наблюдения от градските улици. Използваните от авторката материали са битови обекти, извадени от контекста, подсказвайки любопитство и страст от опознаване на другия, желанието за събиране на неща, научаване и съставяне на истории, разходки по колоритния Женски пазар на София и типичните Mercados в Мексико.

„Аз съм като гъба – събирам материали и визуално вдъхновение навсякъде, където отивам.

В продължение на големи периоди от време изследвам фините разлики и универсалните прилики между места, култури, хора. И когато дойде моментът, изстисквам всичко от себе си. Този начин на работа, въпреки че се случва бързо, е преднамерен и  интуитивен. Резултатите са едновременно забавни и сантиментални, леки, но и дълбоки“ – разказва за начина си на работа Десислава Терзиева.

Въпросите, които интересуват Десислава Терзиева са: Какво се случва с всички неща, които се губят в превода? Може ли нещо да бъде погрешно разбрано, но все пак да остане вярно? Страхуваме ли се от бъдещето, като пазим миналото?

В тази връзка за заглавие на изложбата е взет характерният и труднопреводим български израз. От една страна „между другото“ се използва в смисъла на нещо, което се случва сред други неща, от друга обаче той е синоним на „впрочем“, т.е. на нещо, което прекъсва другите неща. Тези нюанси, макар близки, могат да променят значително смисъла.

В българския бит този израз се използват неутрално, без негативизъм. В контекста на изложбата на Десислава Терзиева „между другото“ характеризира южняшко-балканската народопсихология и вкоренената в недоимъка креативност. Авторката препраща към начина на направа на нещата в бита на Балканите, начина на работа и дори – начина на правене на собствената си изложба.

Изложбата „между другото“ на Десислава Терзиева със Sarieva/Gallery представя блаженото несретничество на поколението на 90-те в сантименталното люшкане между визуалните символи на миналото. Тя е и визуално търсене на възможностите за установяване в непрекъснатото състояние на превод от едно в друго, на нуждата от миграция от-до, на състоянието между свободната и грешна интерпретация.

Изложбата „между другото“ ще продължи до 14 юли 2024.

– Десислава Терзиева e българо-американска съвременна художничка родена през 1989 г. в България. В момента живее между Детройт, София и Мексико. Работата ѝ е включена в постоянната колекция на Cranbrook Art Museum. Още преди да специализира в Cranbrook, Терзиева става част от детройтската артистична сцена, като излага в off-site и извънинституционална среда, курира в независими пространства и представя интерактивни и имерсивни инсталации в публична среда. През 2021 г. основава фондация ФИДАНА, неправителствена организация, чиято цел е представянето на съвременно изкуство и интервенции в публична среда и вече съществуваща инфраструктура. Терзиева е излагала в САЩ и в чужбина, включително: Manifesta 14 в Прищина, Косово; Галерия Citronne в Атина, Гърция; ART-O-RAMA в Марсилия; Франция; КО-ОП, Swimmingpool, Punta, Sofia, България; Галерия Център за творчески изследвания в Детройт, Мичиган; Скулптурен център в Кливланд, Охайо; Æther Haga в Амстердам, Холандия; Huron Art Space в Сан Франциско, Калифорния; Mönchskirche в Залцведел, Германия; Guck mal Günther, Kunst в Ленцбург, Швейцария; Международно биенале на Санторини в Санторини, Гърция; Музей на изкуствата Cranbrook в Блумфийлд Хилс, Мичиган. Удостоена е с резиденция в Hestia (Сърбия), Bedsuy Art Residency (Ню Йорк), Atelierhaus Hilmsen (Германия) и World of Co (България).

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук