Образователната програма “Гледане с разбиране” ще предложи аудиогид, работилници и турове в изложбата за Генко Генков в СГХГ, уъркшопи с художничката Калина Терзиева и лекция-разходка в Археологическия музей с изкуствоведката Десислава Димова.

Лято в музея

Лятото в София отдавна не е сезон на затишие, от години културният живот в столицата кипи и в най-горещите месеци. В активния летен културен сезон се включва и образователната програма “Гледане с разбиране”, която ще предложи серия от събития в различни музеи за деца и възрастни. Всички събития са без такса за участие.

Животните в изкуство

Художничката Калина Терзиева ще провежда детски работилници в изложбата “Анимализмът” в СГХГ, изследваща животните в българското изкуство. Терзиева ще предложи на децата нетрадиционно ателие, в което малките участници и родителите им ще рисуват през движение и танц. По този начин художничката ще запознае децата с пърформативни практики в изобразителното изкуство и ще направи връзка между историческия контекст и съвременното изкуство. Наред с работилниците за деца, Терзиева ще предложи и уъркшоп за възрастни.

Дати: 17 и 24 юни от 11 ч. (за деца) и 25 юни от 16 ч. (за възрастни)

Генко Генков. Отвъд видимото.

Една от най-очакваните музейни изложби тази година е посветена на 100-годишнината от рождението на Генко Генков. Посетителите в СГХГ ще могат да се потопят в изложбата и чрез специалния аудиогид, създаден от екипа на популярния подкаст “Градски детектив” като част от новия проект на “Гледане с разбиране” с фокус върху аудио съдържание. Докато разглеждат картините, посетителите ще могат да разберат повече за живота, творчеството и наследството на Генко Генков през разговори с куратори, изкуствоведи, откъси от архивни материали и др. Аудиогидът е безплатен и всеки може да го слуша на телефона си чрез сканиране на QR код или в каналите на “Градски детектив”. Очаквайте скоро и следващите аудиогидове в други музеи в София.

През няколкото месеца на изложбата “Гледане с разбиране” ще предложи и тематични детски работилници с Мария Вълкова, турове в изложбата с Теодосий Георгиев, както и традиционните за програмата специални посещения за хора в третата възраст. Една от основните цели на “Гледане с разбиране” е да включи възрастните хора в културния живот, така че в рамките на изложбата за Генко Генков ще се организират безплатни посещения за хора в третата възраст, групи от пенсионерски клубове, домове за възрастни хора.

Дати: Аудиогидът към изложбата ще бъде достъпен на място и онлайн след 13 юни. Начало на детските работилници и туровете в изложбата: 1 юли. Пълната програма тук.

Съвременното изкуство среща археологията

Тази година програмата “Гледане с разбиране” стартира и поредица от разходки-лекции с кураторката Десислава Димова. Първата лекция ще се състои в Археологическия музей, където Димова ще предложи маршрут, преминаващ през някои от основните експонати в музея, но разпростиращ се тематично до съвремието, а може би напред във времето. Лекцията взема за отправна точка праисторическите находки в Археологическия музей и предлага да спекулираме върху връзката ни с предметния свят. Разказът на Димова ще започне от богинята майка в древността и ще се разклони тематично и хронологично, разглеждайки различни духовни, културни и художествени практики в търсене на цялост и чувство за принадлежност към света.

Дати: 24 юни, 15:00 ч. Национален археологически институт с музей при БАН

Пълната програма и записване нa www.gledanesrazbirane.com и на фейсбук страницата на фондация “Изкуство – дела и документи”.

Аудиогидът за изложбата на Генко Генков ще бъде достъпен онлайн след откриването на изложбата и в каналите на “Градски детектив” тук:

http://www.detectivepodcast.com/

https://www.youtube.com/channel/UCfmcRyYz-XpsCokq8CD5z1g

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук