Есмералда и Раймонда

Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова

16 и 17 декември 2023, Топлоцентрала – регионален център за съвременно изкуство

Участват: Галина Борисова, Теодора Попова
Звукова среда: Владимир Влаев
Костюми и осветление: Дарина Стоименова/Стодара
Сценография: липсва
Фотограф: Виолета Апостолова/Лети
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата
В партньорство с галерия Етюд.

На 16 и 17 декември, 2023г., от 19:30 часа в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще се състои танцовата премиера на „Есмералда и Раймонда“– идея на Галина Борисова, в партньорство с Теодора Попова.

„Объркани от различни подходи, отговорности, предпочитания и опит, колкото и да се взираме,

ние можем само да осветлим своята ранимост, сила или слабост,

да предложим няколко простички правила за хореографиране и композиция. Въпреки, че струва ни се един ден просто ще неглижираме всичко, дори изоставяйки и себе си.“

Галина Борисова

Представлението предлага откъслечни образци на изтанцувани или нереализирани роли и образи, акостирали завинаги у нас, които сме изучавали през времето. Чрез цитати от различни вариации и сола, избледнели достатъчно сигурно, но ситуирани в стабилна конструкция, двете изпълнителки съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно като взаимно следствена обвързаност – понякога фатална, понякога нелепа, понякога просто неизбежна.

Питаме се дали радостта има постоянно развитие? Тъгата и умората временни ли са? Стъпваме ли на предишен опит или започваме на чисто. Старото може ли да съществува самостоятелно? Новото отделна настоятелна единица ли е?

Марта Греъм казва за Анна Павлова, че само добре се е покланяла. Нижински става новатор, но мнозина го наричат дилетант. Мари Агнес е много силна в ролята на Раймонда. Есмералда не харесва да танцува с дайре, но понякога го прави.

*
Галина Борисова нарича себе си хореограф „ мутант“. Тя е хореограф и изпълнител на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Позната е на публиката с нейните емблематични солови работи: „Хуанита Хилдегард Бо“; „Танцувам Мария Калас“, “anti-GONE-It’s me“, „Тук долу всички люляци умират“, „Как бързо тече животът от януари до декември“, „Вярно с оригинала“. Спектаклите й провокират с концептуални решения, прецизни детайли и чувство за хумор. Инициатор и продуцент на фестивал „Етюди и приятели“. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания“. Активен блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“ http://galina-borissova.blogspot.com/. Носител на първа награда за хореография за представлението “A Never Ending Story” в Хронинген, Нидерландия. Получава златен медал за солото „Хуанита Хилдегард Бо“ на фестивал Zemun в Белград. Последните й проекти са представени в галерия „Етюд“, където е и програматор на пространството.

Теодора Попова е танцьор и хореограф с впечатляваща биография, един от основателите на Амарант Данс Студио. Работи с балет „Арабеск“. Специализира в Dance Web Vienna, Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, DV8. Като танцьор участва в няколко продукции с международната танцова компания “Deja Donne” с хореографи Ленка Флори и Симоне Сандрони, с които имат над 200 представления по цял свят. Участва на престижни фестивали в Авиньон, Единбург и Ню Йорк. Преподавала е в САЩ, Чехия, Русия и Италия. Работи и в коопродукции с хореографи от Ricochet Dance Productions – London и Tanztheater Global – Berlin. Носител на наградата Total Theatre Award на фестивала в Единбург. Занимава се и с преподавателска дейност, като е била гост преподавател в: НУТИ, НБУ, Номадска академия за танц, Бургас и Deja Donne Education Workshop Program. Работи и като хореограф за различни театрални продукции и мюзикъли.

Билети: https://embed.urboapp.com/OxK5iKharePS75FRsVMsGwfQ4NobfMf6/bg/14821/#forward

Актуална информация: https://toplocentrala.bg/program/performance/esmeralda-i-raymonda?day=2

Адрес: РЦСИ “ТОПЛОЦЕНТРАЛА”: гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук