Изданието включва широка палитра от заглавия, включително и първото танцово представление за деца в историята на фестивала, а билетите вече са в продажба на ексклузивна цена от 15 лева само до 20 април.  

От 09 до 19 май на сцените на РЦСИ „Топлоцентрала” и Сцена „Дерида” ще се проведе 16-то издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Достигайки своята юношеска възраст с ежегодни издания и над 180 показани представления от цял свят, събитието се отличи като водеща платформа за вълнуваща среща с най-доброто и провокиращо ума и сърцето от съвременната експериментална танцова сцена.

По традиция, тримата създатели на „Антистатик“ – артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев –  избират мото на всяко издание, а след това го защитават и разгръщат в артистичната програма на фестивала.  През 2023 г. селекцията от представления гордо застава зад принципа „моето тяло, моят танц“, който се превръща в манифест за тялото, съставен от шест точки и въплътен в работата на десетте поканени изпълнители и артистични колективи от Румъния, Германия, Финландия, Нидерландия, Полша, Украйна, САЩ, Канада, Словения и Австрия. 

Манифест за тялото

  1. Всяко тяло е родено свободно, с достойнство и право да бъде на сцена.
  2. Всяко тяло има право на своя танц, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.
  3. Всяко тяло има неотменимото право да избира естетиката, вкуса и философията на своя танц.
  4. Всяко тяло е свободно да прекрачи собствените си граници в състояние на танц.
  5. Всяко тяло е специално, дори колективното.
  6. Всяко тяло има право на мир, защото войната разрушава формата, съдържанието и свободата му.

Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Акценти от програмата на „Антистатик

16-тият „Антистатик“ започва на 09 май в 19:30 часа в „Топлоцентрала“ с представлението „Място за изчезващи (Безнадеждно)“ на Серджу Матис (Румъния/Германия), в което автентичните записите на застрашени и изчезващи птиците, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката „Маколи“ към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация “Xeno-canto” (Холандия), се преплитат с научни и митични истории и вълнуващ танц, за да покажат в нова светлина срещата между човека и природата.

На 10 май в същия час и място е време за втората среща на българската публика с работата на хореографа Томи Паазонен (Финландия/Германия), който вече гостува на фестивала през 2021 г.

Този път той се завръща с представлението „Атитюд“, в което съчетава стриктния речник на класическия балет с импулсите на съвременния танц, качвайки трима опитни мъже танцьори на балетни палци. Резултатът е експериментален балетен спектакъл, изпълнен с технически умения и виртуозност.

На 12 май от 19:30 часа на Сцена „Дерида“ зрителите са поканени на наелектризиращия  „концерт“ за тяло „Без дъх“, в който композиторът и изпълнител Тиан Ротевел (Нидерландия/Германия) превръща себе си в музикален инструмент и разгръща звука в залата до неузнаваемост. Звучат и композиции от периода на Късния ренесанс, на фона на жестове и движения, с които артистът си проправя път между дилемите за смислено и безполезно, музика и танц, удоволствие и провал, частно и публично.

Следващата вечер, 13 май, програмата продължава с представлението 18+ на Ана Новицка (Полша/Германия) „Това е нещо истинско“. Хореографката и изпълнителка превръща кожата си в хоризонт, въплъщава в тялото си различни емоции, създава чрез него ситуации, демонстрира намерения и разказва истории. И неусетно потапя зрителите във въпросите за това какво е тялото, как го възприемаме и можем ли съзнателно да го променяме.  

На 14 май от 11 и 12:30 часа на терасата на „Топлоцентрала“ „Антистатик“ кани всички на възраст 7-12 години на първото танцово представление за деца в историята на фестивала – „Браво, деца!“. То е специално подготвено от немския колектив LIGNA, който българската публика вече познава от продукциите „Тайно радио“, „Опиянение и гняв“, и поредицата „Нонумент“. Всеки участник получава на място слушалки. В тях започва да звучи радио пиеса, в която се сместват разказ и инструкции за движение, така че постепенно децата превземат мястото, на което се намират.

Същата вечер е и безплатната прожекцията на филма „Монохромно“ и срещата с мултидисциплинарния артист Антон Овчинников (Украйна), чиято аудио-поема „Война“ звучеше преди началото на представленията в програмата на фестивала през 2022 г. в знак на солидарност с пострадалите от войната срещу Украйна. „Имам чувството, че от всичко „мое“, ми е останало само тялото. Понякога силно, но по-често слабо и уязвимо. Оставете тялото да покаже какво чувства сърцето ви.“ – споделя авторът в лентата, заснета през април миналата година, докато му се налага да пребивава в принудителна изолация на 50 км. от нападнатия Киев.

На 15 май от 19:30 часа в Сцена „Дерида“ Були Фей Колинс (САЩ) потапя зрителите сред своите „Песни от допаминовата въртележка“. Заливан непрекъснато от информация, героят на този музикален пърформанс преживява своите страхове, попаднал в клопката на безкрайната въртележка от пикове и спадове, причинени от потока на онлайн съдържанието. На сцената оживяват колажи на културна сатира и лични разкази, изобразяващи хаотичността на политическата ситуация.

На 16 май от 19:30 ч. в „Топлоцентрала“ е време да проследим представлението, кадър от което е и визията на 16-тото издание на фестивала и отново е подходящо за публика 18+ –  „ТЛМ – Телесна линия на мисълта“ на Симона Дяконеску (Румъния) и Ванеса Гудман (Канада). Дори на пръв поглед да изглежда, че то е посветено на тялото, истината е, че фокусът му е всеки от нас като микробен отпечатък и дори като система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка. Замислено като хибриден спектакъл, конференция и хореографско шоу, представлението ни пренася през миризмата, размножаването, физическите упражнения, имунитета и ни приземява в едно ново измерение на това какво може да наречем „идентичност“.

На 17 май в България отново гостува известният артистичен колектив Via Negativa (Словения) със своя сценичен галоп „Деветата“, който препуска през легендарната „Симфония № 9 в ре минор“ на Бетовен и също е подходящ за публика 18+. Представлението преминава през цялото произведение на германския композитор, наложило се като „шедьовър на Западната цивилизация“, „гигантско и сложно“, „сюблимно“. И по средата на този „изключителен пример на човешкия дух“, застават артистите – голи и подозрителни, без капка триумф на лицата, търсещи просто връзка между себе си и Животното.

Артистичната програмата на „Антистатик“ завършва центробежно на 19 май от 19:30 часа със солото „Задвижван“ на Зимон Майер (Австрия). Изпълнителят превръща дишането си в движение, а движението – в дишане. Звукът от стъпките се смесва с ударите на сърцето, за да отговори на съществените въпроси за спонтанността и самоизразяването. Всичко започва притихнало в едно притъмнено кръгово сценично пространство и достига до заряда, пулса и екстаза на клубната сцена.

Билетите за всички представления вече са в предварителна онлайн продажба на цена от 15 лева до 20 април, 20 лева до 08 май и 25 лева по време на целия фестивал. Билетите за „Браво, деца!“ струват 10 лева предварително и 12 лева в деня на представленията. Прожекцията на филма „Монохромно“ и срещата с артиста е с вход свободен.

Повече подробности за програмата на „Антистатик” можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида” и Галерия „Етюд”.

Образователна платформа „Без дистанция” 2023 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, в партньорство с Гьоте-институт България.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук