ИСТАНБУЛ
ИЗЛОЖБА НА АРА ГЮЛЕР
23 ноември 2023 – 25 януари 2024 

Откриване: 23 ноември, 18:30 ч. в присъствието на г-жа Чагла Сарач – директор на Музея „Ара Гюлер“ / Архив и изследователски център „Ара Гюлер в Истанбул.

Галерия Синтезис, Музеят „Ара Гюлер“ в Истанбул, Пловдивско фотографско средище и Фотосинтезис представят изложбата „Истанбул“ на Ара Гюлер.
 
Истанбул – вълшебният град на контрастите, разположен на два континента, е едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, а на моменти мрачен и черно-бял.

Изложбата показва вечния чар на Истанбул чрез творбите на световноизвестния фотограф Ара Гюлер, чиито черно-бели фотографии са се превърнали в синоним на самия град. Ара Гюлер улавя Истанбул през обектива на майстор разказвач – отражение и на късите разкази, които е писал на млади години, и на влиянието на киноизкуството върху собственото му творчество.

По думите на Самих Ръфат: „ако търсим фотограф, който – подобно на Судек, Атже, Брасай или Изис – почти напълно се идентифицира с града и се е превърнал в органична част от него, който вече се счита за негов символ, който през целия си живот го е обичал с безумна страст и го е снимал с чувствителността на поет и наблюдателното око на романист, мисля, че само един човек на лицето на земята отговаря на това описание и може да бъде наречен „фотографът на Истанбул“: това е Ара Гюлер. От момента, когато започва да се занимава с фотография, и до края на живота му Истанбул е единственият обект, който той никога не изоставя – не че някога е бил способен да го изостави.“

Замислени мъже, седнали в кафене, уплътненият корпус на лодка, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини – това са само част от моментите, които намираме в обширното изследване на града, който Гюлер нарича свой дом. На фона на свещените паметници и архитектурното великолепие на Истанбул Гюлер създава портрет на неспирното движение на града, чиито звуци и аромати се простират извън рамките на фотографиите. Силното чувство за общност е в центъра на образите на Ара Гюлер – работници, които неуморно се трудят, за да издържат семействата си, споделени моменти по време на ежедневното пътуване през Босфора, снимка на група деца, които се смеят заедно. Дори и в нефигуралните му творби индивидът е главен герой на визуалния разказ. В богатото културно наследство, което се предава през поколенията, в топлината на улицата, споделена със съседите, и в сладката горчивина, предизвикана от гледката на два празни стола до Босфора, хората на Истанбул оцветяват черно-белите снимки на Ара Гюлер.

Работата на Ара Гюлер е представяна в десетки музеи и галерии по света, а през 2023 г. бе показана и в програмата на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив.

За Ара Гюлер

Ара Гюлер (1928 -2018) е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е силно повлиян от киното и работи във филмови студия, където помага със сценографията и продукцията. През 1951 г. завършва арменската гимназия „Гетронаган“, а след това започва обучение в театралната сфера. Докато следва в Стопанския факултет на Истанбулския университет, публикува къси разкази в литературни списания и арменски вестници. Скоро след това Гюлер решава да стане фотожурналист и напуска университета. През 1950 г. завършва военна служба и започва кариерата си във вестник Yeni Istanbul. Започва да работи като фотожурналист за американската издателска компания Time Life от 1956 г. и за Paris Match и Stern от 1958 г. Става част от екипа на престижната агенция Magnum Photos, която разпространява снимките му и днес. От 1956 г. до 1961 г. Ара Гюлер е главен фоторедактор на списание Hayat. В изданието на „British Journal of Photography Year Book“ от 1961 г. той е обявен за един от седемте най-добри фотографи в света. През 1962 г. получава наградата Master of Leica в Германия. Негови творби участват в изложбата „Man and His World“ в Канада през 1967 г. и на панаира Фотокина в Кьолн през 1968 г.

Негова фотография е на корицата на книгата „Picasso, Métamorphoses et Unité“, с която издателство Скира oтбелязва 90-ия рожден ден на Пикасо. През 1974 г. е поканен да гостува в Америка, където снима множество известни личности, чиито портрети по-късно са показани в пътуващата изложба „Creative Americans Around the World“. През 1992 г. дългогодишният му проект за творчеството на великия османски архитект Мимар Синан е публикуван в книгата „Sinan, Architect of Suleyman the Magnificent“.

През 2002 г. Франция награждава Гюлер със степента Офицер на ордена за изкуство и литература, а през 2009 г. Гюлер получава Медала на Париж. Удостоен е с почетни докторски степени от Университета „Йълдъз Текник“ през 2004 г., Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ през 2013 г. и с Наградата за изключителни заслуги на Великото народно събрание на Турция през 2009 г. През същата година получава награда за цялостен принос от фондация Lucie в САЩ. Творчеството му е част от стотици изложби по целия свят, а фотографиите му са публикувани в десетки книги. Гюлер интервюира и фотографира множество забележителни политици и хора на изкуството – от Уинстън Чърчил, Вили Бранд и Индира Ганди до Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук